zaterdag 5 oktober 2024

Steve Miller 81 jaar

81 kaarsjes blaast Steve Miller vandaag uit. Ondanks deze leeftijd is hij nog steeds actief. Niet dat er ieder jaar een album verschijnt want het laatste album dateert alweer van 2011. Miller pakt echter nog regelmatig de gitaar. Welke dat is blijft bij hem altijd een lastige vraag, want Miller is een enthousiast verzamelaar van gitaren en heeft honderden exemplaren.

De Steve Miller band werd in 1966 opgericht en heeft totaal 18 studio albums uitgebracht. Wie deze albums op een regenachtige zondag elkaar gaat draaien krijgt een prachtig beeld hoe Steve MiIller meebeweegt met ontwikkelingen in muziekstijlen. Zo komt alles aan bod zoals Psychedelische Rock, Blues,  Pop en New Wave maar wel op een dusdanige manier dat de typische Steve Miller sound herkenbaar blijft.

Dat alles is extra knap omdat de band toch een beetje een duiventil is met tijdlijn met daarop zomaar zo'n 30 officiële bandleden. Dat nog los van de vele studiomuzikanten die aan de diverse albums hebben meegewerkt. Steve Miller is echter een enorm enthousiasmeerde (zeg maar aanstekelijk) gast die iedere keer de crew van DAT moment op sleeptouw weet te nemen. 

Helaas heeft deze duiventil er voor gezorgd dat NIET de band, maar Miller solo in de Rock & Roll Hall of Fame is opgenomen. Miller reageerde daar natuurlijk op gepaste wijze op door even een lijstje te tonen wie meegewerkt hebben aan zijn succes.

Voor vandaag kies ik voor het album Fly Like An Eagle. Het verscheen in 1976 en is het negende studio album van The Steve Miller Band. Het album kreeg van de muziekpers unaniem 4-5 sterren in de reviews. Niet alleen de pers was enthousiast want ook het publiek omarmde dit album en dat leverde in de VS maar liefst vier (!!) keer platina op.
Van het album werden vier singles getrokken waarvan titelsong "Fly Like an Eagle" verrweg het meest succesvol en staat ook vanaf het begin in de Top 2000.

Uitstekende Rock met hier en daar wat naweeën van de Psychedelische Rock zoals de titelsong. Miller zelf uiteraard in een hoofdrol als frontman en als geweldig gitarist. Toch doen de andere muzikanten niet voor hem onder en dat zorgt een prachtig gebalanceerd album.

Eén muzikant wil ik echter toch wel even noemen en dat is de bijdrage op mondharmonica van James Cotton op het nummer "Sweet Maree". Cotton die in 2017 overleed is een enorme legende als het om het mondorgel gaat.
Bij het grote publiek in Europa is Cotton misschien niet zo bekend maar heeft een indrukwekkende eigen catalogus bij elkaar gespeeld.
Daarnaast speelde Cotton oa met Gregg Allman, Elvin Bishop, Mike Bloomfield, Joe Bonamassa, Grateful Dead, Howlin' Wolf, Janis Joplin, B.B. King, Matt "Guitar" Murphy, Charlie Musselwhite (wat een combi!!), Keith Richards, Todd Rundgren, Santana, Taj Mahal, Big Mama, Joe Louis Walker, Muddy Waters, Sonny Boy Williamson en Johnny Winter.

Dat is nog eens een CV!
 
Heerlijk album om de zaterdag mee te beginnen. Lekker hoor!

Happy Birthday Steve!

vrijdag 4 oktober 2024

Dierendag

Zelf vind ik dat je altijd goed voor dieren moet zorgen. Ook als je besluit ze later op te eten. Zo lang ze leven zorg je goed voor ze. Punt!
 
Het barst van de band met een dierennaam en er is ook een eindeloze rij liedjes over dieren. Vooral honden doen het in die categorie erg goed. De keuze voor vandaag is echter gevallen op het album Animals van Pink Floyd.
Dit conceptalbum verscheen in 1977 en gaat eigenlijk helemaal niet over dieren. De dieren worden gebruikt als metafoor voor de diverse type mensen in de maatschappij. 
Daarbij wordt een vrij zwart beeld neergezet alsof er alleen maar bad guys zijn en een massa die klakkeloos volgt. 
Gelukkig is de echte wereld iets diverser wat niet wegneemt dat het geen kwaad kan om zo nu en dan eens door deze Pink Floyd bril naar de wereld te kijken en wat je eigen rol is.
 
Naast het indrukwekkende thema en uitstekende muziek blijft ook de hoes een van de mooiste die er gemaakt is. De foto op de cover is een project op zich geweest. Tegenwoordig gaat iemand waarschijnlijk met Photoshop aan de gang maar hier is serieus werk aan geweest.
Voor deze foto heeft een leger aan fotografen drie dagen hun best gedaan en waren er allerlei maatregelen voor het geval het varken wat in de lucht hing kuren zou krijgen. Het 12 meter grote varken trok zich van alle maatregelen niks aan en wist "te ontsnappen" en was zelfs even een gevaar voor het luchtverkeer.
Een betere promotie kon Pink Floyd voor hun nieuwe album niet krijgen. 
 
Het 12 meter lange varken is trouwens een Nederlands ontwerp en was ook meermaals bij optredens te bewonderen. 
Het beeld op de hoes doet heel onwerkelijk aan maar het is wel degelijk een bestaand gebouw. In de tijd dat het album verscheen was het een mega grote energiecentrale. De centrale sloot in 1987 en is inmiddels omgebouwd in luxe appartementen en bioscopen.
 
Animals...................
 

donderdag 3 oktober 2024

Stevie Ray Vaughan

Met 35 jaar toch veel en veel te jong naar de Blues hemel vertrokken. Vandaag zou hij 70 jaar geworden zijn...........
Stevie Ray was een enorm talent en wat hadden we nog voor moois mogen horen van deze gedreven bluesgitarist.

Z'n oudere broer Jimmy speelde al gitaar, maar al snel bleek Stevie Ray over meer talent te beschikken. Stevie Ray wilde dan ook al snel maar één ding: een geweldige gitarist worden.
Dat is absoluut gelukt maar Stevie Ray kon daarnaast aardig zingen, prima componeren en was ook nog eens een uitstekende producer.

Overigens is er van Jimmy en Stevie Ray een album wat ze samen hebben gemaakt, maar treurig genoeg is dat pas verschenen na het tragische ongeluk van Stevie Ray.
Veel rocksterren overlijden op jonge leeftijd door drank en drugs maar het aantal rocksterren wat is verongelukt met een vliegtuig is inmiddels ook een triest lijstje.

Stevie Ray kwam dan weliswaar niet met een vliegtuigongeluk om het leven, maar met een helikopter en dat mogen we helaas in dezelfde categorie plaatsen.
Stevie Ray kwam terug van een concert waar hij met Eric Clapton, Buddy Guy en nog wat gitaarlegendes had opgetreden. Eigenlijk zou Clapton in de heli stappen maar op het laatste moment werd er gewisseld.
Dat blijven toch altijd bizarre details. Hoe had dit verhaal eruit gezien als..........

Door zijn vroege dood zijn er niet heel veel albums van Stevie Ray. Tijdens zijn leven zijn er slechts vijf studioalbums en één live-album verschenen.
De albums zijn allemaal gemaakt samen met de band Double Trouble.

Na zijn dood kwam dan het album samen met zijn broer Jimmy en een groot aantal live albums en de nodige compilaties.
Double Trouble is na de dood van Stevie Ray doorgegaan met muziek maken en hebben nog een viertal albums gemaakt waarvan de meeste recente in 2019.

Mijn favorieten albums van Stevie Ray zitten in de vijf studio albums die hij tijdens zijn leven heeft gemaakt. Alle vijf aanraders voor liefhebbers van Blues en Blues Rock.
Soul To Soul en Texas Flood zijn mijn twee favorieten. De eerste recent nog gedraaid dus nu Texas Flood!

Smullen voor liefhebbers van elektrische Blues.

woensdag 2 oktober 2024

Sting 73 jaar

We kennen de vandaag jarige Sting allemaal wel als frontman van de succesvolle Britse band The Police. Ik was in die jaren (1978-1983) een enorme fan van de band, maar de eeuwigheidswaarde heeft het toch niet helemaal gehaald.
 
Een heel enkele keer komt er nog een album van The Police op de schijvendraaier en als ik eens een nummer op de radio hoor kan ik daar wel van genieten. 
Toen de band uiteenviel bleek al snel dat de meeste kwaliteit bij Sting zat. De andere wil ik niet te kort doen maar Sting was niet alleen frontman. Sting was toch ook wel de creatieve geest en in zijn solowerk laat hij meermaals zien niet zomaar wat leuke liedjes te maken, maar ook een boodschap mee wil geven.
 
Daarom gaat nu het album The Dream Of The Blue Turtles op de schijvendraaier. 
 
Wat er in Gaza en Libanon aan de gang is kan maar één etiket krijgen en dat is schandalig! Schofterig etc etc.
Een land wat precisie (Zwitserse uurwerken zijn er niks bij)  aanvallen uit kan voeren zoals op Entebbe moet nu ineens massa bombardementen uitvoeren? Echt? In noem het genocide! 
De oorlog (anders kan ik het niet noemen) in het Midden Oosten verdient alle aandacht maar zorgt er helaas voor dat de oorlog in Oekraïne niet de aandacht krijgt die nodig zou zijn.
 

De oorlog in Oekraïne en Sting laten zich simpel met elkaar verbinden met het nummer "Russians". We vinden het op het hierboven genoemde solo debuutalbum The Dream of the Blue Turtles uit 1985.
Schitterend album dat in een groot aantal landen de platina status wist te bereiken. In de VS zelfs driemaal en dan moesten er in die tijd 3 (!!!) miljoen fysieke exemplaren over de toonbank.
Het album was leverancier voor maar liefst zes singels waaronder de indringende protestsong "We Work the Black Seam".
 
Het album is niet een opeenstapeling van kritiek op de maatschappij want de hit "If You Love Somebody Set Them Free" gaat simpelweg over de ultieme liefde. Juist de diversiteit in teksten EN muziek maken dit album tot een must have!

Sting wordt vandaag 73 en dit album is 40 jaar oud. Een album met een grote eeuwigheidswaarde al is het maar door de regel I hope the Russians love their children too.
 
Sting Happy Birthday!
 

Don McLean 79 jaar

Wat een enorme carrière want in 1970 bracht de vandaag jarige Don al zijn eerste album uit en is nog steeds actief. Eerder dit jaar bracht Don McLean nog het album American Boys uit.

Op z'n verjaardag is de verleiding groot zijn meesterwerk American Pie uit 1971 op te zetten. Album heb ik extra mooie herinneringen aan want toen van mijn oma gekregen. Oma was een groot fan van het nummer "Vincent" wat naast "American Pie" de tweede hit was van Don's tweede album.

Het album American Pie is een meesterwerk maar toch kies ik vandaag voor het debuutalbum van Don. Tapestry bevat 11 mooie kleine folkliedjes. Klein in de zin van rustig wat niet wegneemt dat een groot deel van de teksten een artiest laten zien die begaan is met deze wereld. 

Los van de teksten is dit een album wat een heerlijke massage is voor de oren als je net wakker bent. Uitstekend album om met een bakkie een grijze dag zoals vandaag mee te beginnen. 

De versie die ik heb is een heruitgave uit 1980 en heeft helaas niet de fraaie grafische hoes van 1970. Dat doet echter niks af aan 11 heerlijk voortkabbelende folknummers.

Happy Birthday Don!