vrijdag 29 januari 2021

Stevie Ray Vaughan

Niet in 27 Club maar met 35 jaar toch veel en veel te jong naar de Blues hemel vertrokken. Stevie Ray was een enorm talent en wat hadden we nog voor moois mogen horen van deze gedreven Blues gitarist.

Z'n oudere broer Jimmy speelde al gitaar, maar al snel bleek Stevie Ray over meer talent te beschikken. Stevie Ray wilde dan ook al snel maar één ding: een geweldige gitarist worden.
Dat is absoluut gelukt maar Stevie Ray kon daarnaast aardig zingen, prima componeren en was ook nog eens een uitstekende producer.

Overigens is er van Jimmy en Stevie Ray wel een album wat ze samen hebben gemaakt, maar treurig genoeg is dat pas verschenen na het tragische ongeluk van Stevie Ray.
Veel rocksterren overlijden op jonge leeftijd door drank en drugs maar het aantal rocksterren wat is verongelukt met een vliegtuig is inmiddels ook een triest lijstje.

Stevie Ray kwam dan niet met een vliegtuigongeluk om het leven maar met een helikopter en dat mogen we helaas in dezelfde categorie plaatsen.
Stevie Ray kwam terug van een concert waar hij met Eric Clapton, Buddy Guy en nog wat gitaarlegendes had opgetreden. Eigenlijk zou Clapton in de heli stappen maar op het laatste moment werd er gewisseld.
Dat blijven toch altijd bizarre details. Hoe had dit verhaaltje eruit gezien als..........

Door zijn vroege dood zijn er niet heel veel albums van Stevie Ray. Tijdens zijn leven zijn er slechts vijf studioalbums en één live-album verschenen.
De albums zijn allemaal samen met de band Double Trouble.
Na zijn dood kwam dan het album samen met zijn broer Jimmy en een groot aantal live albums en de nodige compilaties.
Double Trouble is na de dood van Stevie Ray doorgegaan met muziek maken en hebben nog een viertal albums gemaakt waarvan de meeste recente in 2019.

Mijn favorieten albums van Stevie Ray zitten in de vijf studio albums die hij tijdens zijn leven heeft gemaakt. Alle vijf aanraders voor liefhebbers van Blues en Blues Rock.
Soul To Soul en Texas Flood zijn mijn twee favorieten. De eerste recent nog gedraaid dus Texas Flood!

Smullen voor liefhebbers van elektrische Blues.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten