vrijdag 4 oktober 2024

Dierendag

Zelf vind ik dat je altijd goed voor dieren moet zorgen. Ook als je besluit ze later op te eten. Zo lang ze leven zorg je goed voor ze. Punt!
 
Het barst van de band met een dierennaam en er is ook een eindeloze rij liedjes over dieren. Vooral honden doen het in die categorie erg goed. De keuze voor vandaag is echter gevallen op het album Animals van Pink Floyd.
Dit conceptalbum verscheen in 1977 en gaat eigenlijk helemaal niet over dieren. De dieren worden gebruikt als metafoor voor de diverse type mensen in de maatschappij. 
Daarbij wordt een vrij zwart beeld neergezet alsof er alleen maar bad guys zijn en een massa die klakkeloos volgt. 
Gelukkig is de echte wereld iets diverser wat niet wegneemt dat het geen kwaad kan om zo nu en dan eens door deze Pink Floyd bril naar de wereld te kijken en wat je eigen rol is.
 
Naast het indrukwekkende thema en uitstekende muziek blijft ook de hoes een van de mooiste die er gemaakt is. De foto op de cover is een project op zich geweest. Tegenwoordig gaat iemand waarschijnlijk met Photoshop aan de gang maar hier is serieus werk aan geweest.
Voor deze foto heeft een leger aan fotografen drie dagen hun best gedaan en waren er allerlei maatregelen voor het geval het varken wat in de lucht hing kuren zou krijgen. Het 12 meter grote varken trok zich van alle maatregelen niks aan en wist "te ontsnappen" en was zelfs even een gevaar voor het luchtverkeer.
Een betere promotie kon Pink Floyd voor hun nieuwe album niet krijgen. 
 
Het 12 meter lange varken is trouwens een Nederlands ontwerp en was ook meermaals bij optredens te bewonderen. 
Het beeld op de hoes doet heel onwerkelijk aan maar het is wel degelijk een bestaand gebouw. In de tijd dat het album verscheen was het een mega grote energiecentrale. De centrale sloot in 1987 en is inmiddels omgebouwd in luxe appartementen en bioscopen.
 
Animals...................
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten