81 kaarsjes blaast Steve Miller vandaag uit. Ondanks deze leeftijd is hij nog steeds actief. Niet dat er ieder jaar een album verschijnt want het laatste album dateert alweer van 2011. Miller pakt echter nog regelmatig de gitaar. Welke dat is blijft bij hem altijd een lastige vraag, want Miller is een enthousiast verzamelaar van gitaren en heeft honderden exemplaren.
De Steve Miller band werd in 1966 opgericht en heeft totaal 18 studio albums uitgebracht. Wie deze albums op een regenachtige zondag elkaar gaat draaien krijgt een prachtig beeld hoe Steve MiIller meebeweegt met ontwikkelingen in muziekstijlen. Zo komt alles aan bod zoals Psychedelische Rock, Blues, Pop en New Wave maar wel op een dusdanige manier dat de typische Steve Miller sound herkenbaar blijft.
Dat alles is extra knap omdat de band toch een beetje een duiventil is met tijdlijn met daarop zomaar zo'n 30 officiële bandleden. Dat nog los van de vele studiomuzikanten die aan de diverse albums hebben meegewerkt. Steve Miller is echter een enorm enthousiasmeerde (zeg maar aanstekelijk) gast die iedere keer de crew van DAT moment op sleeptouw weet te nemen.
Helaas heeft deze duiventil er voor gezorgd dat NIET de band, maar Miller solo in de Rock & Roll Hall of Fame is opgenomen. Miller reageerde daar natuurlijk op gepaste wijze op door even een lijstje te tonen wie meegewerkt hebben aan zijn succes.
Voor vandaag kies ik voor het album Fly Like An Eagle. Het verscheen in 1976 en is het negende studio album van The Steve Miller Band. Het album kreeg van de muziekpers unaniem 4-5 sterren in de reviews. Niet alleen de pers was enthousiast want ook het publiek omarmde dit album en dat leverde in de VS maar liefst vier (!!) keer platina op.
Van het album werden vier singles getrokken waarvan titelsong "Fly Like an Eagle" verrweg het meest succesvol en staat ook vanaf het begin in de Top 2000.
Uitstekende Rock met hier en daar wat naweeën van de Psychedelische Rock zoals de titelsong. Miller zelf uiteraard in een hoofdrol als frontman en als geweldig gitarist. Toch doen de andere muzikanten niet voor hem onder en dat zorgt een prachtig gebalanceerd album.
Eén muzikant wil ik echter toch wel even noemen en dat is de bijdrage op mondharmonica van James Cotton op het nummer "Sweet Maree". Cotton die in 2017 overleed is een enorme legende als het om het mondorgel gaat.
Bij het grote publiek in Europa is Cotton misschien niet zo bekend maar heeft een indrukwekkende eigen catalogus bij elkaar gespeeld.
Daarnaast speelde Cotton oa met Gregg Allman, Elvin Bishop, Mike Bloomfield, Joe Bonamassa, Grateful Dead, Howlin' Wolf, Janis Joplin, B.B. King, Matt "Guitar" Murphy, Charlie Musselwhite (wat een combi!!), Keith Richards, Todd Rundgren, Santana, Taj Mahal, Big Mama, Joe Louis Walker, Muddy Waters, Sonny Boy Williamson en Johnny Winter.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten