zaterdag 6 maart 2021

The Rolling Stones: Blue & Lonesome

Dit album verscheen in 2016 met daarop 12 covers van oude Blues nummers. De Stones wilde met dit album toch eens laten zien waar de inspiratie al die jaren vandaan is gekomen.
 
Een dozijn heerlijke Blues nummers en het album bevat onder andere nummers van Howlin'Wolf, Willie Dixon en Little Walter. De nummers stammen op een enkeling na allemaal uit de 50 en 60er jaren. Als we al een stempel op dit album mogen zetten neigt het album van de Stones vooral naar Chicago Blues.
De vinyl editie bevat twee platen en het zijn vier heerlijke kantjes met een geweldig eerbetoon aan de al zo rijke Blues historie.
 
Naast de vier Stones spelen op het album de twee vaste krachten mee. Uiteraard Darryl Jones op bas en ex Allman Brother Chuck Leavell begeleid de Stones al vele jaren op de toetsen.
Verder speelt good old Eric Clapton op een tweetal nummers op slide gitaar.

Van het album zijn drie singles getrokken. De eerste was "Just You Fool" en werd een redelijke hit. Toch was het vooral de single "Ride 'Em on Down" die mede door de schitterende clip heel veel aandacht trok. In de clip zien we de prachtige Kristen Stewart heerlijk te keer gaan met een vette Ford Mustang.
Blues, snelle auto en een mooie vrouw..............er zijn mannen die voor minder een handtekening zetten!
 
Het album vloog werkelijk in tientallen landen naar de eerste plaats van de lokale album hitlijsten.
In de UK, USA, Nederland, België, Noorwegen, Polen, Oostenrijk, Kroatië, Tsjechië, Duitsland, Japan, Schotland, Zweden, Zwitserland en diverse andere landen kwam het album op plaats 1.
De ene na de andere gouden plaat werd gehaald en in een groot aantal landen werd het album in korte tijd zelfs platina zoals in Nederland.
Blue & Lonesome werd onderscheiden met een Grammy en nog een aantal wat kleinere prijzen.

Mooi resultaten maar er was nog iets moois aan de hand toen dit album verscheen. Op sociale media zoals Youtube verscheen in een mum van tijd de ene na de andere playlist met de originele uitvoeringen.
Erg leuk om naar te luisteren en bij de muziekuitgever de Sound Factory stonden de dollartekens blijkbaar gelijk in de ogen.

Want in een mum was er het album Lonesome & Blue - The Original Versions. De woorden Lonesome en Blue waren heel slim omgedraaid.
Wie de twee tracklists naast elkaar legt zal echter zien dat er toch wel wat gaten zitten en wat mij betreft had de Sound Factory wel iets meer haar best mogen doen.
Menig hobbyist op Youtube is een stuk verder gekomen.
 
Dat neemt niet weg dat deze verzamelaar met originals net als het album van de Stones smullen is voor de echte Blues liefhebber.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten