zaterdag 19 februari 2022

Neil Young: The Mojo Collection

Mojo is een woord dat enorm vaak in de muziek wordt gebruikt. Zeker in de hoek van de Blues zien we het begrip Mojo regelmatig opduiken. Het blijft een beetje lastig om het te vertalen in één enkel woord. 
Het kan een eigenschap van een persoon zijn die veel geluk heeft (eigenlijk afdwingt) maar het kan ook een amulet zijn die voor dat geluk moet zorgen.

In Nederland kennen we Mojo vooral als concertorganisator en in de UK is het een bekend muziektijdschrift. Zelf koop ik dat blad een paar keer per jaar omdat het echt een heel fijn muziektijdschrift is. Dit keer was het feest extra groot omdat een verzamel CD van Neil Young was bijgevoegd die special voor Mojo was gemaakt.
Wat mijn betreft gelijk een van de beste compilaties van Ome Neel. Gelukkig geen 'Heart Of Gold", "Old Man", "Like A Hurricane" en "Rockin The Free World".

 
Acht schitterende Young klassiekers verpakt tussen twee nummers van zijn laatste album Barn. We wandelen even door deze heerlijke setlist:

"Heading West"
We openen met lekker pittige gitaren. Het nummer is afkomstig van het album Barn wat in december 2021 verscheen. Young wordt wat broos als het om de stem gaat maar lekker op een plank scheuren gaat hem nog prima af!

"Tell Me Why"
Neil zong dit juweeltje in 1969 met zijn maatjes van Crosby, Stills, Nash & Young en het verscheen in 1970 op het briljante album After The Goldrush. Op deze Mojo verzamelaar staat een versie die afkomstig is van het live album  Young Shakespeare dat vorig voorjaar verscheen. De opnames zijn echter 50 jaar oud maar je hebt het gevoel er zelf bij te zijn. Schitterend

"Out On The Weekend"
Ook met de opener van Harvest worden we getrakteerd op een live versie. In dit geval van het album Tuscaloosa. Album verscheen in 2019 maar de opnames zijn van kort na het verschijnen van Harvest in 1972. Heerlijke live opname.

"Powderfinger"
Een van mijn favoriete nummers van Neil en deze versie is afkomstig van  het album Rust Never Sleeps (1979). "Powderfinger" is een nummer dat het zowel in een stevige elektrische gitaren versie goed doet als in een akoestische setting zoal de versie op het album Hitchhiker (2017). De akoestische versie is heerlijk ingetogen en deze elektrische versie een tikje brutaal en overweldigend. Smullen!

"Separate Ways"
We vinden het op het album Homegrown wat eindelijk in 2020 het levenslicht zag. Voor Neil was het album jarenlang te persoonlijk en bleef het op de plank liggen. Gelukkig bleef dit pareltje voor de fans niet voor de eeuwigheid verborgen. 
Als ik zelf had moeten kiezen welk nummer ik voor deze Mojo verzamel zou hebben gekozen zou ik het echt niet weten. Lastige want Homegrown barst van de meesterwerkjes. Dat neemt niet weg dat binnen de context van het album "Separate Ways" wellicht de meest logische keuze is. Daarnaast is het intro van dit nummer echt wonderschoon!

"Country Home"
De opener van het fenomenale album Ragged Glory uit 1990. Misschien wel een van de beste albums die Neil Heeft gemaakt. De versie van "Country Home" die op deze verzamelaar is gezet is afkomst van het live album Way Down in the Rust Bucket (2021). Ruim 9 minuten knallen en gek genoeg is het nummer ook een soort van oorwurm. Dat maakt het niet gelijk tot een niemendalletje want Neil is ook nog eens op de filosofische toer:
I'm thankful for my country home
It gives me peace of mind
Somewhere I can walk alone
And leave myself behind

 
"Falling From Above"
In 2003 bracht Neil de Rock opera Greendale uit. Een heel concept met zelfs een stripboek. Deze Rockopera is ook een aantal keren live vertolkt en de registratie daarvan is verschenen als album Return To Greendale. Lekker veel gitaar maar het luistert gewoon heel lekker weg. Het nummer "Be the Rain" is mijn favoriet maar met "Falling From Above" voor deze verzamelaar kan ik prima leven.
 
"Only Love Can Break Your Heart"
Een van de eerste nummers die ik van Neil leerde kennen. M'n broertje had dit nummer als singletje en voor mij was dat nummer in die jaren een belangrijke motivatie om het album Harvest te kopen.
Het nummer "Only Love Can Break Your Heart" staat op het album After The Goldrush wat de voorloper van Harvest is. Pareltje van een album en "Only Love Can Break Your Heart" is het pareltje onder de pareltjes en ook nog eens een waarheid als een koe!
 
"Milky Way"
In 2019 verscheen het album Colorado wat Neil maakte samen met Crazy Horse. Hij was al even niet actief geweest met het gekke paard, maar de samenwerking heeft daar beslist  niet onder geleden. Album kreeg prima kritieken en het nummer "Milky Way" was een van de singels die van dit album werd getrokken. Hoewel het geen hit werd is het wel een uitstekende keuze om op deze Mojo verzamelaar te staan. Briljant nummer met een schitterende opbouw maar om dit als singel uit te brengen?
 
"Tumblin' Thru The Years"
We sluiten af met een nummer van het album Barn. Zoals hierboven valt te lezen is dat het laatste album van Neil en een heerlijk ingetogen afsluiter van deze verzamelaar.

Neil Young maakt 60 jaar muziek en wie denkt een compilatie te maken welke op één schijfje past heeft duidelijk niet door welke indrukwekkende catalogus deze gast bij elkaar heeft gespeeld.
Dat neemt niet weg dat ik deze Mojo Collection een zeer geslaagde Neil Young compilatie vind. De setlist overstijgt het traditionele denken als het om een carrière overzicht gaat van Ome Neel.
Natuurlijk zijn de twee nummers van het recent verschenen album Barn tevens een teaser om je lekker te maken voor deze nieuweling. De andere acht geselecteerde nummers mogen dan geen logische keuzes zijn het is wel Neil in de volle breedte en een briljante setlist.

De Mojo van februari 2022 bevat ook nog eens 18 pagina leesvoer over Ome Neel. Smullen dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten