vrijdag 15 oktober 2021

Way Down in the Rust Bucket

Dit Neil Young album met daarop een concertregistratie verscheen begin dit jaar maar was al in 1990 opgenomen. Omdat het om een box gaat met vier platen heb ik zelf even gewacht met de aanschaf. Doorgaans zakt van dit soort producten de prijs na een half jaar spectaculair. Zo ook nu. Ik ben geen krent maar als wachten vier tientjes scheelt ben ik een meester van het geduld.
 
Het concert is verschenen als 2CD set, een box met 4LP's maar ook als DVD. Voor wie niet kan kiezen en niet op de portemonnee hoeft te letten is er een luxe box met daarin zowel de twee CD's, vier LP's en de DVD.
Het album is uitgebracht in Performance Series welke onderdeel is van de Neil Young Archives.

Tweeënhalf uur lang speelt Neil samen met Crazy Horse de sterren van de hemel. De aanwezigheid van Crazy Horse verraad gelijk de aanwezigheid van veel gitaarwerk. Prima gitaarwerk!
Op de setlist een aantal nummers die Neil regelmatig speelde met Crazy Horse zoals "Sedan Delivery", "Cortez the Killer", "Don't Cry No Tears", "Cinnamon Girl" en natuurlijk "Like a Hurricane".

Daarnaast is er ruime aandacht voor het album Ragged Glory dat twee maanden voor dit concert was uitgebracht. Het optreden wordt geopende "Country Home" wat tevens de opener is van Ragged Glory.
Met zeven van de tien nummer die we op Ragged Glory vinden komt dit album tijdens dit optreden ruim aan bod. Daarmee heb je nog geen doublure in huis. Op deze live set spelen Neil en z'n band immers nog een dozijn pareltjes. 
Daarnaast weet Neil van een nummer op het podium altijd net wat anders te maken. Nummers van Ragged Glory zoals "Love to Burn" en "Love and Only Love" worden op deze Way Down in the Rust Bucket met heerlijke gitaarimprovisatie beide met drie minuten opgerekt.
 
Wie Neil samen met Crazy Horse weet te waarderen gaat zeker genieten van dit optreden. Gewoon lekker tweeënhalf uur Rock (eigenlijk wel Hard Rock) van een heel hoog niveau. 
Enig minpunt is het ontbreken van een boekje met wat meer achtergrondinformatie. Dat mag je in een box als deze toch wel verwachten dan een enkel infovel.
Wel fraaie binnenhoezen met sfeervol fotowerk en in de binnenhoezen speciale antistatische binnenhoezen. 

Drukwerk, persing en afwerking is allemaal prima in orde, maar een box met vier platen had best een beetje opgeleukt mogen worden.
Qua muziek - en dat is toch het belangrijkste doel - is deze box smullen en nog eens smullen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten