zaterdag 16 oktober 2021

This Sweet Old World

Dit is het dertiende album van Lucinda Williams en verscheen in 2017. Opmerkelijk aan dit album is dat het een remake is van haar vierde album Sweet Old World uit 1992. Wie de jaartallen ziet rekent snel uit dat deze remake is gemaakt ter gelegenheid van het 25 jarig junbileum van het origineel.
Dat is trouwens een uitstekend album met de ene na de andere positieve recensie. Alleen het zou nog zes jaar duren voor Lucinda bij het grote publiek doorbrak.

Dat gebeurde in 1998 met het geweldige album Car Wheels on a Gravel Road. Dat album is werkelijk briljant, maar drie van de vier albums die ze daar voor had gemaakt waren van een uitzonderlijk hoog niveau. Het blijft - als we nu in de achteruitkijkspiegel kijken - toch wel vreemd waarom die doorbraak van Lucinda zo lang heeft geduurd?

Veel aan veranderen kunnen we niet wat niet wegneemt dat Sweet Old World in 1992 een geweldig goed albums was. Toch vond Lucinda het nodig om in 2017 een remake van dit album te maken.
Boeiende vraag is dan: is het beter? Of juist niet?

In dit geval vind ik het een heel lastige vraag. Het origineel is zwarter en iets rauwer. In de teksten komt heel ellende voorbij en het origineel is dan mogelijk wat authentieker. Dat neemt niet weg dat de rijpheid in de laatste versie ook wat toevoegt.
De rijpheid zit vooral in de kracht dat Lucinda heel beeldend kan zingen. Misschien is dat ook wel de stap die ze gezet heeft tussen Sweet Old World uit 1992 en Car Wheels on a Gravel Road waar je het hele album lang door het zuiden van de VS wordt gesleept.

Het origineel heb ik een groot aantal keren gehoord en deze remake zal ik toch een paar keer door de oren en hoofd moeten laten gaan om een finaal oordeel te vellen.
Wie het origineel niet kent gaat deze remake zonder meer waarderen want we horen Lucinda op haar best.
Countryrock maar de term Alternatieve Country wordt voor dit genre maar wat graag gebruikt. Verder wat Folkrock en eigenlijk blijft het labeltje Americana altijd wel een handige uitweg om dit soort muziek te typeren. Heerlijke mengelmoes van stijlen met een rauw randje en topmuzikanten.

De remake bevat buiten de het dozijn oorspronkelijke nummers een viertal bonustracks. Hierdoor past het niet meer op één LP en de remake bestaat dan ook uit twee platen. Het exemplaar wat ik heb bevat een gouden en een zilveren plaat. Verder een fraaie hoes en idem binnenhoezen met songteksten en een kaartje met een code om het album te kunnen downloaden.
 
Wie beide albums nog niet heeft kan dat mee laten spelen dat deze remake een viertal extra nummers bevat. Beide albums zijn echter top.
 
Nu koffie met een tweede luisterbeurt van This Sweet Old World.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten