donderdag 14 oktober 2021

Wereld Normalisatiedag

Wij mensen zijn natuurlijk wel wat eigenaardige wezens. Aan de ene kant willen we maximale vrijheid en zelf keuzes maken en aan de andere kant lopen we te klagen als snoertjes voor telefoons niet zijn gestandaardiseerd.

We moeten ons wel realiseren dat zonder standaardisatie nagenoeg alle technische ontwikkelingen zich nog bevonden in het begin van de vorige eeuw.

Zo ook de hele muziekindustrie waar dan helemaal niks terecht van was gekomen. Het afspelen van een LP laat overigens mooi zien dat maximale standaardisatie hand in hand gaat met enorme vrijheid.

Een artiest is immers volledig vrij in het maken van muziek. Als luisteraar ben je volledig vrij in je keuze welke plaat je wel of niet opzet.
Dat spel van muziek maken en muziek luisteren zou zonder standaardisatie nooit zo mega populair zijn geworden.

Het begint al met de stekker van je installatie in het stopcontact te steken. Zonder NEN1010 (norm elektrische installaties waaronder die in huis) was het al lastig want hoe hoog is de spanning die uit "de muur" komt. Past de stekker wel?

De belangrijkste norm in het afspelen van een LP is echter de RIAA correctie. De RIAA is de Recording Industry Association of America en deze club heeft half jaren 50 een aantal normen opgezet.
Een zeer belangrijke norm is de zogenaamde RIAA correctie. 

Lage tonen (bas) die op hoog volume zijn opgenomen zorgen voor zeer brede groeven. Brede groeven hebben een aantal nadelen. Uiteraard kan er dan minder muziek op een plaat, maar het zorgt ook voor een onrustiger aftastgedrag. Om dit te compenseren wordt bij het maken van de plaat de lage tonen verzwakt en de hoge tonen versterkt.
Om te zorgen dat bij jouw thuis de bas weer lekker stevig klinkt vind ik jouw installatie precies het tegenovergestelde plaats en worden de lage tonen iets versterkt en de hoge tonen afgezwakt (zie figuur)

Andere normen die een bijdrage hebben geleverd aan het succes van vinyl in het algemeen zijn natuurlijk het formaat en toerental.

We willen geen van alle in een keurslijf maar op veel gebieden is standaardisatie toch heel, heel, heel erg fijn.

Dank zij die standaardisatie hoef ik nu niet na te denken welke plaat ik uit de kast trek. In een enkel geval moet ik het toerental van 33 naar 45 zetten maar verder doet het wat het moet doen.

Koffie met een plaat dan maar. Gewoon lekker een oude verzamelaar. Omdat het kan.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten