maandag 1 maart 2021

Return To Greendale

Greendale is een Rock Opera van Neil Young welke in 2003 verscheen. De meningen van de experts waren wat wisselend van een van de beste albums van dat jaar tot "onder de maat".
De opera gaat in op een groot aantal nare aspecten van de maatschappij zoals corruptie, het milieu en vergankelijkheid in z'n algemeenheid.
Naast het album wat op CD en Vinyl verscheen was er tevens een DVD met een film. Het concept werd compleet gemaakt met een stripboek.
Neil werd voor deze opera begeleid door zijn vaste band Crazy Horse en de opera is ook diverse malen live gespeeld om het album te promoten.
 
Van deze concerten zijn opnames gemaakt, maar deze bleven tot vorig jaar in de archieven liggen. In september 2020 vond Ome Neel het toch een goed idee om een van de optredens uit te brengen.
Met als Titel Return To Greendale is zowel een CD als Vinyl versie beschikbaar. Tevens is er een DVD met registratie van een concert.
Het album wordt niet als een regulier album van Neil Young beschouwd, maar is onderdeel van de Perfomance Serie (PS) uit de Neil Young Archives.
 
Los van de uiteenlopende recensies van het oorspronkelijke album klinkt het toch allemaal prima. Vooral liefhebbers van Neil op elektrisch gitaar samen met Crazy Horse zullen dit album weten te waarderen. Ook het live aspect voegt in dit geval echt wat toe. 
De kwaliteit van de songs en uitvoering zijn over alle vier de kanten hoog, maar Be the Rain is mijn dikke favoriete nummer van dit album:
 
Save the planet for another day.
("Attention shoppers,
Buy with a conscience and save.")
Save the planet for another day.
("Save Alaska!
Let the caribou stay.")
Don't care what the governments say.
("They're all bought
and paid for anyway.")
Save the planet for another day.
("Hey Big Oil!
What do you say?")
We were runnin' through the night,
Never knowin' if we would see the light.
Paranoid schizophrenic visions,
Livin in fear of the wrong decisions.
....
...
..
.
Muzikaal spot on en de teksten zijn natuurlijk helemaal in de roos. Bijna 20 jaar oud dit nummer en helaas pijnlijk actueel
 
De luxe box heb ik maar even gelaten voor wat het is, want Neil brengt de laatste jaren wel heel veel uit. Ik ben een groot fan van de beste man, maar om nu droog brood te eten om iedere keer de luxe box te kopen gaat mij echt te ver.

De keuze viel dus op de dubbelaar op Vinyl. Ergens in een vette aanbieding kunnen scoren.
Bij introductie betaal je bij dit soort albums de hoofdprijs, maar na een half jaar wil de prijs doorgaans fors zakken.
 
Gewoon lekker vier kantje met het herkenbare geluid van Neil met Crazy Horse. Niet te rauw maar wel lekker meespelend.
 
Fijne aanvulling van de Ome Neel collectie.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten