woensdag 10 februari 2021

Tapestry 50 jaar

Dit was het tweede album wat Carole King uitbracht en het behoort tot de 100 best verkochte albums. Een mega succes was dit album maar door opleving van vinyl is het opnieuw een verkoop hit.

In de VS heeft dit album 13 (!) maal platina gehaald. Tegenwoordig zou dat dus diamant betekenen maar in begin jaren 70 was er eigenlijk alleen maar goud en was de RIAA die in de VS de certificering doet niet op dit soort mega verkoop cijfers voorbereid. 

Het album haalde viermaal een Grammy en staat hoog in alle lijstjes zoals de 1000 beste albums, 500 albums die moet luisteren voor je dood gaat en de top 100 in de Vinyl Buyers Guide.

Het album verbleef in de VS zes(!) jaar in de Billboard chart voor albums! Alleen Dark Side Of The Moon deed beter.

Carole King was natuurlijk al jaren als songwriter, producer en sessiemuzikant actief zoals onder andere voor The Monkees.
Vanaf 1970 besloot Carole zelf platen te gaan maken en haar debuut Writer was een prima plaat maar geen uitzonderlijke hoogvlieger. 

Tapestry is een meesterwerk dat echt op zich staat. Vorig jaar met de verjaardag van King schreef ik al dat we haar te kort zouden doen haar niet te waarderen voor de rest van haar schitterende catalogus.

Maar vandaag is het toch echt de beurt aan Tapestry!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten