zaterdag 27 maart 2021

Young Shakespeare

Gister verscheen dit solo livealbum van ome Neel in zowel LP, CD en DVD formaat. Voor de fans met diepe zakken is er ook een luxe box beschikbaar met daarin zowel de LP, CD als DVD.
 
Zelf heb ik geen diepe zakken maar ik kwam deze box ergens tegen voor een heel scherpe prijs...................dus toch maar besteld.
 
Young Shakespeare is een live album dat 50 jaar geleden in het Shakespeare Theatre in Stratford/Connecticut is opgenomen.
Naast geluidsopnames is er van dit optreden ook een beeldregistratie gemaakt en wel op 16mm film. Deze laatste was speciaal bedoeld voor de Duits TV. Geclaimd wordt dat het om de eerste beeldregistratie gaat van Neil Young als solo artiest.
Het toonaangevende Rolling Stone beweerd echter een eerdere beeldregistratie gevonden te hebben. Op Youtube staat een filmpje uit 1970 met The Loner uitgevoerd in Cafe Feenjon Greenwich Village New York.
We mogen echter gerust aannemen dat Young Shakespeare de eerste volledige en officiƫle concertregistratie is.
 
Het optreden in het Shakespeare Theatre vond plaats op 22 januari 1971 en maakte deel uit van de Journey Through The Past tournee. Totaal bevatte deze toer 25 concerten waarvan de meeste in de VS werden gehouden en een vijftal in Canada en twee in het Verenigd Koninkrijk. 
Deze tournee vond plaats na het verschijnen van After The Goldrush (1970) maar voor Harvest (1972) het levenslicht zag.
Uit deze solo tournee is eerder een album verschenen en wel onder de naam Live at Massey Hall 1971. Dat album verscheen in 2007 op CD en een jaar later op LP toen vinyl aan een revival was begonnen.

Live at Massey Hall wordt algemeen als een van de beste akoestische live registraties van Neil Young beschouwd. Dat optreden was slechts een paar dagen eerder dan het nu voorliggende Young Shakespeare.
Dus de verwachtingen waren hoog, waarbij het altijd goed is je te realiseren dat je te maken hebt met 50 jaar oude opnames. Uiteraard kunnen ze met de moderne techniek wel iets verbeteren, maar als samensteller ben je toch afhankelijk van het basismateriaal. 

Persoonlijk vind ik het prettig dat ze niet hebben overdreven met het oppoetsen van het materiaal. Daardoor houdt Young Shakespeare z'n authentieke sfeer en is het opzetten van dit album net zoiets als een reis in de tijd.
De DVD geeft nog meer dat gevoel. Op het podium zie je een Neil zitten die volledig voldoet aan het beeld wat de meeste van ons van Neil uit die jaren hebben overgehouden.
Pak de bingokaart er maar gerust bij!

Natuurlijk is het ook een  uurtje sentiment, maar het is vooral puur. Heel puur. Het laat zien wat weinig er nodig is om - zelfs 50 jaar later - enorme hoeveelheden mensen te laten genieten. Soms is het klein, soms een knipoog, maar het is vooral intens en mega, mega puur..........

De setlist is voor de gemiddelde Neil Young fan nauwelijks een toevoeging omdat alle nummers al op meerdere albums hebben gestaan.
Dat neemt niet weg dat deze uitvoeringen een sfeer oproepen die het rechtvaardigen dit album regelmatig te beluisteren.
Bedenk daarbij dat een groot aantal nummer op het moment van deze opnames nog niet waren verschenen en voor het publiek dus nieuw materiaal was.
 
De nummers "Old Man", "The Needle and the Damage Done", "A Man Needs a Maid" en "Heart of Gold" zouden pas een jaar later op het album Harvest (1972) verschijnen.
Ook het nummer "Dance, Dance, Dance" - wat later voor "Love is a Rose" gebruikt zou worden - was op dat moment nog niet verschenen en een nieuwtje voor het publiek. 
Ook nummer "Journey through the past" waar de tournee haar naam aan te danken had was nog niet verschenen. Dat stond voor het eerst op het live album Time fades away uit 1973. 
 
In totaliteit een heerlijk setlist en Neil op z'n best. Ok....... Massey Hall blijft voor mij met een banddikte verschil winnen, maar het album Young Shakespeare is gewoon 95 uit 100 punten.
Smullen!

Voor de Neil Young fan die alles wilt hebben is het geen straf om aan dit album geld uit te geven. Voor wie nog geen live albums uit deze periode heeft is Young Shakespeare ook een dikke aanrader want veel beter ga je uit deze periode niet vinden.
Blijf je wel realiseren dat het hier om 50 jaar oude live opnames gaat!

Als je platen koopt om aan je vrienden te laten horen hoe goed je installatie is zullen deze 50 jaar oude opnames niet de eerste zijn om mee op te scheppen.
Wil je een uurtje tijdreizen en je onderdompelen in grootse puurheid van een van de beste (Bob is #1) songwriters die een geweldige performance geeft, dan is Young Shakespeare een heerlijk cadeautje.

1 opmerking: