woensdag 18 januari 2023

Driemaal Sticky Fingers

Het kwartet Beggars Banquet, Let It Bleed, Sticky Fingers en Exile on Main St. zijn op afstand mijn favoriete Stones albums. Inmiddels bestaan The Stones 60 jaar en zijn deze albums zelf ook al meer dan 50 jaar oud.
Het zijn echter nog steeds vier klassiekers van de bovenste plank, die nog dagelijks door vele fans worden beluisterd. Een groot aantal nummers van deze vier album vinden we ook terug in de Top 2000.

Voor de meeste muziekliefhebbers die ik ken is Sticky Fingers echter wel het HET Stones album. Het voert ook nagenoeg alle Stones album-lijstje aan. In alle opzichte heeft het album een legendarische status bereikt. De muziek is brutaal, rauw maar soms ook gewoon wonderschoon zoals het nummer "Dead Flowers". Sommige teksten waren wat controversieel en zelf The Stones hebben besloten het nummer "Brown Sugar" tijdens hun laatste US-toer niet te spelen.

Naast de legendarische muziek kreeg het album een al even legendarische hoes met de inmiddels beroemdste spijkerbroek. In de eerste versie van deze hoes zat een echte rits en zelf was ik daar niet zo enthousiast over. De rits kon de plaat en hoes beschadigen en de hoes van de eerstvolgende plaat die er naast stond.

Dus zelf heb ik die rits gelijk uit de hoes getrokken. Spaanse Stones fans hadden daar dan weer geen last van, want de hoes met de spijkerbroek was in het land van Franco in de ban gestopt omdat het ontwerp van de hoes te schokkend is.
Het alternatief wat in Spanje werd gebruikt is wat mij betreft een heel stuk schokkender. Veel bloed aan een hand en eigenlijk onbedoeld een pijnlijke verwijzing naar Franco.

Ook de setlist werd voor de Spaanse markt aangepast want het nummer "Sister Morphine" ging in de ban en werd vervangen door “Let It Rock” van Chuck Berry.
Zowel de hoes met een echte rits als een Spaanse versie zijn erg geliefd onder verzamelaars. De Spaanse versie deze week aan de collectie toe kunnen voegen. Een mooi moment om nog eens aandacht aan dit fenomenale album te besteden. Let eens op de labels van de Spaanse versie waar de titels van een aantal nummers in het Spaans zijn vertaald. Ook weer niet alles want dat zou vast- zeker in het geval van "Bitch" - te confronterend zijn geweest.............

Uiteraard zijn er van zowel het originele album als van de Spaanse versie inmiddels jubileum edities verschenen al of niet met extra bonus materiaal.
Daarmee is de liefhebber van dit album er echter nog niet. In 2017 verscheen een 3LP/DVD set met de registratie van een concert gehouden in 2015 in het Fonda Theatre.
Dit is het eerste concert waar tijdens één enkel optreden ALLE nummers van Sticky Fingers werden gespeeld.

Het Fonda Theatre vinden we aan de Hollywood Boulevard (Hollywood, Californië) en is een vrij kleine zaal met slechts plaats voor 1200 bezoekers. Dit beperkte aantal bezoekers zorgt voor een intieme sfeer die zowel op de platen als op de DVD erg goed is vastgelegd.

Sticky Fingers blijft een klassieker onder klassiekers en heeft er vooral voor gezorgd dat maar één band de titel The Greatest Rock And Roll Band In The World verdiend. Juist!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten