dinsdag 31 mei 2022

John Bonzo Bonham

Vandaag is het de geboortedag van misschien wel de beste drummer die we ooit gehad hebben. In 1980 op tragische wijze overleden, nadat hij verdronken was in z'n eigen braaksel na overmatig alcohol gebruik.
John was dan misschien de meest brute en heftigste drummer die we gekend hebben, maar hij was ook een enorm familiemens. Hij kon daarom ook eigenlijk helemaal niet zo goed tegen al die lange tournees waarbij hij naar zijn smaak te veel lang van huis was. Naast de drumkit verstopte hij zich dan in de alcohol en ik ken nog geen geval waar dat een goeie oplossing bleek te zijn.
 
De overige drie leden van Led Zeppelin besloten om te stoppen, omdat zonder John Led Zeppelin geen Led Zeppelin zou zijn. Een moedig maar terecht besluit.
De band had op dat moment een achttal officiële studio albums gemaakt:
Na de dood van John Bonham kwam 1982 het album Coda uit. Dit is een soort verzamelalbum met nummer die opgenomen zijn tussen 1970 en 1978. Het zijn geen nummers die op eerdere albums hebben gestaan en het album wordt ook wel eens als het negende album van Led Zeppelin gezien.
 
Het album kreeg ook de nodig kritiek maar het bevat één nummer dat vandaag wel even onder de aandacht mag komen en dat is "Bonzo's Montreux". John gaat helemaal los en op zijn geboortedag even mijn top 5 John die volgens mij geen uitleg hoeft:
 
1. “Rock and Roll”
2. “When The Levee Breaks”
3. “Moby Dick”
4. “Good Times Bad Times”
5. "Bonzo’s Montreux"

Wat kon die gast een klappen geven: 
 
Nobody beats like Bonham en nobody beats Bonham!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten