dinsdag 28 maart 2023

Houses of the Holy 50 jaar

Vandaag viert het vijfde album van Led Zeppelin haar 50e verjaardag. Houses of the Holy raasde overal de album-hitlijsten in en haalde in de VS elf (!!!) maal platina! Dat waren toen 11 miljoen fysieke LP's die over de toonbank waren gegaan. Van één album in één land!

De voorganger welke officieel zonder titel door het leven gaat maar doorgaans de titel IV krijgt, was met 24 platina platen in de VS een nog groter succes en is voor veel fans het favoriete Zep-album.

Toch ken ik genoeg fans die juist - mede door de grote diversiteit - deze Houses of the Holy tot hun favoriete album rekenen. Toen het album begin 1973 verscheen kreeg het hier en daar toch wat matte kritiek in de media die teveel in de Hobbit-voorganger waren blijven hangen.  

Nummers als "D'yer Maker" waren voor afgestompte muziekjournalisten duidelijk te experimenteel maar Led Zeppelin laat daardoor juist horen hoe breed ze eigenlijk wel niet waren als band. Ook een nummer als "The Crunge" zal voor vastgeroeste kenners 50 jaar geleden een lastig nummer zijn geweest.

Met de geweldige opener "The Song Remains the Same" en nummers als "No Quarter" en " Over the Hills and Far Away" laten dan weer het zo geliefde brutale Led Zeppelin horen.
"The Rain Song" zorgt dan weer voor een schitterend rustig intermezzo wat na een aantal minuten op schitterende wijze aanzwelt.

Het debuut album van Led Zeppelin blijft nog steeds een van de beste debuut albums ooit gemaakt. Led Zeppelin II is een soort van geboortekaartje van de Hardrock terwijl Led Zeppelin III dan weer de beste albumopener ooit bevat en is daarnaast een schitterende ode aan de Folk Rock.
Met IV verbrede de band zich nog meer door flink uit te pakken met Hobbits en Trollen en steeg de band naar bijna goddelijke hoogte wat met "Straiway To Heaven" nog eens extra werd onderstreept.

Die goddelijkheid zorgde er ook voor dat de band afstapte van een nummering van haar albums en als knipoog naar de fans - die overal waar de band verscheen als een heilige plaats beschouwde - voor de titel House Of The Holy koos.

Op dit vijfde album laat Led Zeppelin horen heel breed te zijn als band en ondanks de verschillende stijlen past het geweldig bij elkaar. Knap want het album is een mix van muziekstijlen als Hardrock, Folk Rock, Progressieve Rock, Reggae Rock, Funk Rock, Psychedelische Rock en...............wellicht heb ik nog wat gemist. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten