maandag 8 november 2021

Untiteld

Vandaag viert dit briljante album haar 50e verjaardag. Het album heeft geen naam en heeft daardoor dus de titel Untiteld. In de volksmond gaat het album echter door het leven als Led Zeppelin IV.
Ook worden aanduidingen als  (Four) Symbols, Zoso en Runes gebruikt.
Deze namen verwijzen naar de speciale symbolen die Led Zeppelin voor de vier bandleden vanaf dit album zijn gaan gebruiken.

Het album is het grootste commerciƫle succes van Led Zeppelin en alleen al in de VS haalde het album 23(!!!) keer platina. Wereldwijd is het album op weg naar 40 miljoen exemplaren, want het album gaat nog steeds veelvuldig over de toonbank.
Het album werd mede zo'n groot succes door het nummer "Stairway to Heaven". Op Hemelvaartdag 2019 schreef ik al eens over het geduvel rond dit nummer. Graaiers van nabestaande zien altijd wel een kans.
Ook wist ik toen te melden dat het de best verkochte bladmuziek is en dat het nummer vele malen is gecoverd. Logisch maar daardoor niet eenvoudig en wie YouTube afstruint komt genoeg versies tegen waar je tenen flink van krom gaan trekken.
 

Bij de gelegenheid van het 50 jarig bestaan wil ik toch eens stil staan bij een ander aspect van het nummer "Stairway to Heaven". Ook daar heb ik al eens bij stilgestaan (zie 24 uur naar de Hemel) en ik snap echt niet dat iemand dit nummer voor z'n uitvaart kiest. Het is belachelijk mooi maar.........

Natuurlijk is het logisch dat een nummer als "Stairway to Heaven" veel aandacht naar zich toetrekt, maar het album bevat nog wel een paar parels. Het is waarschijnlijk ook een album wat het goed doet bij de fans van Hobbits. Vooral natuurlijk het nummer "The Battle of Evermore" wat tevens een van mijn favoriete nummers van dit album is. De in 1973 overleden Tolkien heeft het nog net kunnen horen.

Led Zeppelin heeft meer nummers met als thema hobbits. Het internet staat zelfs vol met memes alsof bijna de helft van de nummer over Hobbits en Vikings zou gaan. Bijna het volledige andere deel gaat dan over sex (soms verpakt als liefde) en een enkel procentje over citrusfruit (Lemon Song en Tangerine). 

De kracht van dit vierde album van Led Zeppelin is toch de enorme diversiteit waarop de band de luisteraar trakteert. Brute Hardrock, rauwe Bluesrock, Folk of zo je wilt Folkrock en er zijn nog wat muziekstijlen te ontdekken die album tot een zeer gevarieerd muzikaal buffet maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten