zaterdag 6 november 2021

Christone Kingfish Ingram – 662

Het tweede album van Kingfish - zoals de bijnaam van Christone Ingram luidt - zag eind juli het levenslicht. Helaas toen alleen nog op CD, maar sinds deze week wordt ook de vinyl-liefhebber op z'n wenken bediend.

Het debuut uit 2019 van de nog zeer jonge Kingfish maakte bij liefhebbers van dit genre gelijk enorme indruk. Klassieke Blues in een fris modern jasje. Een album dat ook de ene na de andere prijs binnen wist te slepen. Het debuut is een fantastisch Blues album dat hier regelmatig op de schijvendraaier is te vinden

Blues hoeft niet perfect te zijn want daar is het Blues voor. Toch vraag ik mij bij het verbreken van de seal van 662 af of het nog beter kan dan het geweldige debuut?

JA!

De titel van het album 662 komt van de netwerkcode van het noordelijkste deel van de staat Mississippi. Dit is de kraamkamer van de Blues en met de titel van dit album laat Christone al gelijk zien waar zijn hart en passie ligt.

Christone heeft optimaal gebruik gemaakt van de lockdown welke het gevolg was van de Corona-crisis. Dit is niet een afgeraffeld album maar een meesterwerk. Dit nieuwe album is dieper, verfijnder en complexer dan het twee jaar oude debuut. Het album is ook persoonlijker waardoor het heel overtuigend overkomt.

De gitaarsolo's zijn mega scherp maar niet ongemakkelijk agressief. Christone is nog makkelijker gaan zingen, maar wat hij allemaal met die gitaar doet is bijna onwerkelijk. Daar waar Christone al op een ongekend hoog niveau muziek aan het maken was weet hij met 662 toch weer een stap te zetten.

Christone heeft er niet voor gekozen even een makkelijke opvolger te maken, maar is op zoek gegaan naar de grenzen van de moderne Blues. Je zou zelfs kunnen stellen dat hij die grenzen aan het oprekken is.
Niet snel een tweede plaat knutselen maar zichzelf uitdagen en daardoor ook een uitdaging aan de luisteraar bieden. Hulde voor deze jonge gast en het kan niet anders dat dit album bedolven zal worden onder de nodige prijzen.

Toen ik het album uit de verzendbox haalde nam ik mij voor dit blogje te schrijven. In dit blogje wilde ik dan van de 13 nummers die op 662 staan een stuk of drie favorieten benoemen. Dat vind ik nog knap lastig omdat de nummers best heel divers zijn.
Niet 13 in een dozijn standaard Blues nummers. Soms lekker stevig zoals "Not Gonna Lie" en dan een heerlijke slow Blues met "Another Life Goes By" en "That's All It Takes"

Veel teksten zijn natuurlijk bekende Blues thema's maar Christone blijft regelmatig heel dicht bij zichzelf. Zo blijf ik "Too Young To Remember" een opvallend en fraai eerbetoon vinden aan z'n Blues roots.

Christone is geboren in Clarksdale (luister naar "Something In The Dirt") wat algemeen beschouwd wordt als de geboorteplaats van de Blues. Zoek Clarksdale maar eens op in de Engelse Wiki. Het woord Blues komt op die pagina 42 (!!!) keer voor!.

Christone groeide dan ook op in een omgeving waar hij bij de doop bij wijze van spreken al in de Blues werd ondergedompeld. Bulkend van het talent en gelukkig heeft Christone er voor gekozen deze in de vorm van 662 met ons te delen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten