donderdag 30 mei 2019

Hemelvaartsdag

Ja dit kan niet anders dat dit sprookje inspiratie is geweest voor “beam me up scotty”. Daarnaast is de hemel inspiratie geweest voor heel veel muziek.
Geen enkel bewijs dat “het ding” bestaat, maar honderden wellicht duizenden muziekwerkjes bevatten dit thema.
Er toch eens zes uit de kast getrokken. We beginnen met "Heaven" van de Stones van het absolute 5 sterren album Tattoo You. Fraai relax nummer met een tikje mystiek. Lekker wakker worden…………
Robert Plant heeft diverse nummers met heaven als thema gemaakt. "Heaven Sent" staat op z’n meest recente album. Nog mystieker dan het nummer van de Stones en Plant is op z’n oude dag nog prima bij stem. Sowieso een aanrader dit album.
 
Elton John huilt dan weer naar de hemel (Cry to Heaven). Strikt een matig album uit een periode dat het toch allemaal wat minder ging met Elton. Dit "Cry To Heaven" doet echter toch een beetje denken aan de geweldige Elton van zeg maar z’n eerste negen albums.
Meat Loaf ziet een hemelvaart dan weer helemaal niet zitten en uit volle borst zingt hij dan ook “Heaven can Wait”.
Voor de film Pat Garrett & Billy The Kid maakte Bob Dylan deze geweldige Soundtrack. De plaat bevat het schitterende “Knockin' on Heaven's Door”.
Dit nummer is heel vaak gecoverd en de versie van Gun’s and Roses is een van de bekendste.

Dan de absolute (onhandige woordspeling) hemelsong: "Stairway to Heaven" van Led Zeppelin. Geen ander nummer is zo vaak op bladmuziek verkocht dan dit nummer!

Zelf op blokfluit ook al eens zitten oefenen......
Over het nummer is nog wel het een en ander te doen geweest. Een rechtszaak over met name het intro van het nummer. Nu was Led Zeppelin niet vies zich door anderen te laten inspireren en als je heel goed luistert heb je een punt. Het intro lijkt wat op een nummer van Spirit. De leden van die band (trokken ook samen op) hadden er echter niet zo last van maar de nabestaande roken geld. De uitspraak van de jury wees echter anders uit.
Overigens dom van de eisende partij dat ze niet voor een schikking hebben gekozen. In een aantal eerdere gevallen had Led Zeppelin de portemonnee getrokken. Dat zullen best leuke bedragen zijn geweest en beter een leuk bedrag dan niks.
Daarnaast ben ik altijd wat allergisch voor graaiende nabestaande.

Naast de studioversie op het album untitled (ook wel IV of symbols genoemd) zijn er van "Stairway to Heaven" door Led Zeppelin een aantal live versies gemaakt waar je duimen en vingers bij aflikt. Verder is het nummer een oneindig aantal keren gecoverd.

Erg fraai is natuurlijk de versie van Heart! Maar het nummer is zelfs gecoverd door Frank Zappa en door Dolly Parton om even twee uiterste te noemen.


Fijne Hemelvaart!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten