zaterdag 15 januari 2022

55 jaar Stones censuur in Sullivan Show

Het is vandaag precies 55 jaar gelden dat The Rolling Stones optraden in de Ed Sullivan Show met het nummer "Let's Spend The Night Togheter". Ze werden echter gedwongen de tekst aan te passen in "Let's Spend Some Time Together".
 
Het was in de rijke Stones geschiedenis niet een incident. Hier een paar andere opvallende ingrepen van "bovenaf":
 
Decca's plee
Censuur uit eigen kring kwam er met de hoes voor het album Beggars Banquet uit 1968. Aan de binnenzijde van de hoes de Stones aan een overweldigd maar misselijkmakend diner. Op de voorzijde van de hoes hadden de rollende steentjes dan ook een WC bedacht. Decca stak daar een stokje voor en het werd uiteindelijk de saaie voorkant van een menukaart. Later is in heruitgave het oorspronkelijke ontwerp wel gebruikt. Als het opportunistische Decca nog ergens geld aan kan verdienen zullen ze het niet laten en gaan oorspronkelijk normen ineens aan de kant.

Straatgevechten
Het album Beggars Banquet zorgt voor meer ophef en wordt in Chicago het nummer "Street Fighting Man" voor korte tijd in de ban gestopt. De vreselijke moorden op Martin Luther King en Robert Kennedy hebben voor veel onrust gezorgd en in aanloop naar de democratische conventie wil de burgervader van The Windy City geen risico's nemen. Alle grote radiostations gehoorzamen braaf.....

Sterneuker
Het nummer "Star Star" had oorspronkelijk de titel Starfucker. De Amerikaanse vertegenwoordiger van The Stones vond dat toch te gek en is gekozen voor de titel "Star Star". Het nummer is te vinden op het album Goats Head Soup uit 1973. Hiermee was de kous nog niet af wat het preutse BBC vond dat The Stones nu toch te ver waren gegaan en stopte het nummer (wat wel degelijk het woord starfucker bevat) in de ban.

Spaanse Sticky Fingers
De bekende hoes met de rits van Sticky Fingers uit 1971 werd in Spanje vervangen door een smerige foto van afgehakte vingers in een conservenblik. Echt een smerige foto. Daarnaast werd het nummer "Sister Morphine" vervangen door het niemendalletje "Let It Rock" van Chuck Berry.

TV Show
Hoewel ik vind dat de maatschappij de laatste 10 jaar weer enorm aan het verpreutsen is, kan je je toch nauwelijks voorstellen dat de Stones tegenwoordig met dit soort zaken akkoord zouden zijn gegaan.
Steker je kan nauwelijks geloven dat ze ooit "time" ipv "bed" hebben gezongen. 

En toch is het zo. Ed Sullivan Show 15 januari 1967:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten