vrijdag 14 januari 2022

Up on the roof

M'n cave - die ik zowel gebruik als kantoor als luisterruimte - krijgt een nieuw dak. Heel makkelijk om dan het nummer "Kom van dat dak af" op te zetten, maar ik wil wel dat die gast even doorwerkt.
Heel veel nummers met roof in de titel ken ik dan ook weer niet. Enige nummer dat mij gelijk te binnen schiet is "Up On The Roof" wat vooral door The Drifters bekend is geworden.

Het nummer is geschreven door het legendarische duo Gerry Goffin en Carole King. Ze schreven dit nummer in 1962 en werd direct voor The Drifters bewerkt die er begin 1963 ook een enorme hit mee hadden.
Het nummer dat tientallen malen is gecoverd is van meet af aan bewierookt met positieve kritiek. Toch  duurde het tot 1970 voordat King het zelf op een plaat zetten. In 1970 verscheen het album Writer en King gebruikt daar "Up on the roof" als afsluitend nummer. Ze wordt hierbij door James Taylor begeleid.

Hoewel Taylor zelf een geweldige songwriter is weet hij de liedjes van King altijd enorm te waarderen. We kennen natuurlijk allemaal zijn fenomenale uitvoering van King's "You've Got A Friend", maar ook "Up On The Roof" bleef in die jaren blijkbaar in James hoofd zitten.

Uiteindelijk besloot hij het op te nemen en verscheen het op het album Flag uit 1979. Op dit album ook het briljante "B.S.U.R." wat ook wel wat stof deed opwaaien in de Amerikaanse roddelpers. Carly Simon zong echter gewoon mee, dus het zal allemaal wel meegevallen zijn. 
"B.S.U.R." is geïnspireerd op cartoons waarbij klinkers worden weggelaten en letters soms worden vervangen door cijfers.
Begrippen als I8U en I8U2 werden in die jaren door tekenaar William Steig gebruikt en iedereen denkt maar dat het een "uitvinding" is door het internet is ontstaan. Leuke letter- woordgrappen maar al veel ouder dan algemeen wordt verondersteld. William Steig is overigens de bedenker van Shrek en heeft een indrukwekkende lijst prentboeken voor kinderen op z'n naam staan.

Genoeg over Steig en terug naar Taylor en zijn album Flag. Het album Flag kreeg geen enorm hoge rapportcijfers. Flag is ook niet James beste album, maar toch nog steeds de moeite om zo nu en dan te draaien. 
Gewoon lekkere (soft) Rock met over het algemeen prima teksten zoals we van Tayor gewend zijn. Van de twaalf nummers die op dit album staan zijn er tien door Taylor zelf geschreven. Naast King's "Up On The Roof" bevat het album ook het nummer "Day Tripper" wat een compositie is van Lennon en McCartney.

Nummers als "B.S.U.R." en "Up On The Roof" zijn daarnaast ook nog eens prima tips voor het dagelijks leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten