woensdag 25 oktober 2023

Led Zeppelin 55 jaar

Het is vandaag 55 jaar geleden dat de naam Led Zeppelin in gebruik is genomen. De band bestond op dat moment al een paar maanden en had onder de naam The New Yarbirds net een toer afgewerkt.
Gitarist Jimmy Page had begin 1968 een contract voor een aantal optredens voor The Yarbirds, maar voor het einde van de tournee haakte de rest van de band af.
Page zat met dat contract in z'n maag en regelde een drietal muzikanten om de toer af te maken. Die drie waren Robert Plant (zang), John Bonham (drums) en John Paul Jones (bas).
 
Na een aantal concerten onder de naam The New Yarbirds trok het viertal de studio in. Keith Moon van The Who had het niet hoog op met het viertal getuigen zijn uitspraak 'would go down like a lead balloon'.
De combinatie tussen licht en zwaar sprak de band aan en Led Zeppelin was een feit en: "the rest is history".
 
Het debuut dat in januari 1969 verscheen werd een megasucces en er is eigenlijk geen vergelijkbaar visitekaartje dat door een band is afgegeven. 
Hoewel er is eerste instantie bij wat vakpers wat aarzeling was krijgt het album in de volle breedte vijf sterren en in de VS haalde het album acht (!!!) keer platina. Acht keer!
 
Ter vergelijk daar had The Who van Keith Moon zes albums voor nodig inclusief successen als Tommy en Who's Next. Moon zal nog wel eens achter z'n oren hebben gekrabbeld. 
Overigens het debuut van The Stones kwam in de VS maar aan een halve platina en The Beatles aan slechts één! Led Zeppelin dus acht (!!!!) keer platina voor het debuutalbum.


Led Zeppelin heeft helaas maar acht studio albums gemaakt, want toen in september 1980 drummer John Bonham overleed besloten de andere drie leden te stoppen.
Ondanks het korte bestaan van Led Zeppelin hebben ze meer dan 200 miljoen albums verkocht en hebben ze grote invloed op andere artiesten gehad. 
Niet onlogisch want - zeker de eerste albums - zijn toch een benchmark:
Led Zeppelin - brute Bluesrock zoals nog niet eerder vertoond.
Led Zeppelin II - de officiële geboorte van de Hardrock
Led Zeppelin III - beste albumopener en een nieuwe standaard voor Folkrock
Led Zeppelin IV - de introductie van de Hobbitrock
 
De andere albums blinken vooral uit door de diversiteit, met als een van de hoogtepunten het met oosterse invloeden doorspekte nummer "Kashmir".
 
Voor het 55 jarige bestaan van de naam Led Zeppelin kies ik toch voor het debuut. Niet de gewone versie maar een heruitgave uit 2014.
Deze heruitgave bevat twee extra platen met daarop een optreden van september 1969 in de legendarisch Olympia in Parijs dat tot dat moment alleen op matige bootlegs beschikbaar was.
 
Smullen!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten