zaterdag 30 april 2022
Wheels : Tribute To Gram Parsons And Clarence White
donderdag 28 april 2022
Taj Mahal & Ry Cooder
Zo verscheen in 1992 het album Rising Sons Featuring Taj Mahal and Ry Cooder. Helaas alleen op CD maar dik de moeite als je deze CD tegenkomt. Beetje zoeken moet dat wel lukken voor 3-4 Euro. Of die prijzen na het verschijnen van dit nieuwe album zo laag blijven is echter maar de vraag.
Chuck Leavell
Vandaag doet deze geweldige toetsenman er een jaartje bij en wordt 70 jaar. Chuck zit al 56 jaar in de muziek en een van de eerste albums waar hij aan meewerkte was het album Sail Cat (Motorcycle Mama). Sailcat bestond uit een groot aantal muzikanten en Chuck was de toetsenman. Het nummer "Motorcycle Mama" (niet te verwarren met die van Neil Young) werd een hitje.
Chuck richtte zich daarna op wat solowerk maar kwam al snel met The Allman Brothers in contact waar hij de vaste toetsenman werd. Na een paar albums had Chuck de behoefte om toch iets meer zijn Jazz ambities te doen. Die realiseerde hij met de band Sea Level waar hij tussen 1977 en 1997 een zestal puike albums maakte.
Parallel aan zijn bijdrage aan Sea Level hielp hij anderen muzikanten in de studio zoals Eric Clapton, Aretha Franklin, George Harrison, The Black Crowes en Chuck Berry.
Zijn geweldige toetsenwerk bleef ook bij The Rolling Stones niet onopgemerkt. Vanaf het album Undercover uit 1983 maakt Chuck dan ook een vast onderdeel uit van de hulptroepen van The Stones. Met uitzondering van Bridges to Babylon (1997) heeft Chuck sinds Undercover op alle albums meegewerkt.
Ook is Chuck sindsdien vaste toetsenman tijdens de optredens van The Rolling Stones. Toch heeft hij in die jaren hier en daar een gaatje gevonden om mee te werken aan albums en optredens van David Gilmore, Gov't Mule, John Mayer en Train.
Of dat allemaal niet genoeg is heeft Chuck ook een zevental solo-albums gemaakt, waarvan het album Back to The Woods: A Tribute to the Pioneers of Blues Piano uit 2012 een heerlijk ongecompliceerd album is. Puur, roots, authentiek en de pret spat er vanaf. Een album wat ik graag nog eens in een vinylversie aan mijn collectie toevoeg.
Voor bij de koffie even twee puike albums gepakt waar de vandaag jarig Chuck een forse bijdrage aan levert.
Happy Birthday Chuck!
woensdag 27 april 2022
Jim Keltner 80 jaar
De vraag "Bij wie heeft Jim allemaal gespeeld?" kan je ook beter vervangen door de vraag "Bij wie heeft Jim niet gespeeld?".
- Op een dozijn albums van Ry Cooder
- Tour of America van Crosby, Stills, Nash & Young
- 4 albums van John Lennon
- 2 albums Mick Jagger
- 2 albums Neil Young
- 2 albums Donovan
- Concert For Bangla Desh
- 3 albums Arlo Guthrie
- 8 albums George Harrison
- 5 albums Joe Cocker
- 4 albums Ringo Starr
- 2 albums David Crosby
- 4 albums Jackson Browne
- 4 albums Bob Dylan
- 5 albums Carly Simon
- 4 albums Randy Newman
- 6 albums Eric Clapton
- 4 albums Leon Russell
- 3 albums Rita Coolidge
- 5 albums Elvis Costello
- 5 albums J.J. Cale
- 2 albums James Taylor
- 2 albums Traveling Wilburys
- etc, etc, etc
dinsdag 26 april 2022
Giorgio Moroder
Vandaag wordt Italiaanse componist en producer 82 jaar. Veel meer kan ik over hem ook niet melden en toch staan er twee platen van hem in de kast. Die zijn waarschijnlijk met een soort van paard van Troje in mijn collectie gekomen.
De muziek van Moroder zit voor mij teveel in de disco hoek om daar zelf zomaar even platen van te kopen. Ik kan eerlijk gezegd ook helemaal maar dan ook helemaal niks over de beste man vertellen.
Maar eerlijk is eerlijk............toch leuk om de verjaardag van zo'n gast even te gebruiken om een keertje uit mijn comfortzone te stappen.
Gaat niet te vaak gebeuren maar toch wens ik Giorgio natuurlijk een heel fijne verjaardag.
maandag 25 april 2022
R.I.P Henny Vrienten
Na het overlijden van Jan Rot
afgelopen week volgt wel heel snel meer verdrietig nieuws. Zojuist werd bekend dat Henny Vrienten is overleden en met 73
jaar is dat toch nog wel veel te jong.
Henny Vrienten is natuurlijk
vooral bekend van zijn enorme bijdrage aan Doe Maar. Een band die het
erg goed deed bij de jonge dames en met enkele tussenpauzen van 1978 t/m
2021 actief was. Toch doen we Doe Maar zwaar te kort door ze maar als
een meisjesband af te doen. Jaar in jaar uit maakte ze uitstekende
Nederpop die het - tot grote schrik van veel ouders - ook nog eens goed
deed bij jonge meiden.
Henny Vrienten maakte bij de
oprichting nog geen deel uit van Doe Maar, maar schoof na het eerste
album aan om tot het einde een heel belangrijk rol binnen de band te
spelen.
Hoewel de nadruk van het maken van platen en hits in
de jaren 80 lag staat Doe Maar nog steeds met 8(!!) nummers in de Top
2000. In die lijst vinden we hits als "Doris Day", "Nederwiet". "Is dit Alles" en "Belle Hélène".
Naast zijn werk met Doe Maar heeft Henny Vrienten veel knappe filmmuziek en een aantal solo-albums gemaakt. Erg geslaagd was zijn hit met Herman Brood: "Als je Wint". Opmerkelijk is dat dat nummer na vijf jaar afwezigheid weer in de Top 2000 is beland.
Hoewel Doe Maar uiteraard in mijn
collectie zit ben ik vooral gecharmeerd van de albums die Henny
Vrienten samen met Boudewijn de Groot en George Kooymans heeft gemaakt.
Geweldige
combinatie deze drie die onder de naam Vreemde Kostgangers een tweetal puike albums hebben afgeleverd. Alle drie deze giganten hadden aangeven te kijken
of het derde album - waar het drietal mee bezig was - afgerond kon worden.
Dat ondanks dat alle drie met teruglopende gezondheid te maken hadden.
Of
dat album er nog gaat komen is op dit moment niet zo belangrijk. Het
verdriet en de schok die er bij veel fans zal zijn zal voorlopig even de
boventoon voeren. Triest, heel triest nieuws...............
Rust zacht Henny.
Internationale Dag van de Pinguïn
Wie is er niet gek op deze gekke vogels? Koddige beesten die veelvuldig verschijnen in tekenfilms. Eigenlijk is ieder pinguïn wel leuk. Bijna dan toch want de pinguïn uit de Batmanfilms is toch een knap irritante figuur.
Dat boeventuig uit de Batman films hoeft natuurlijk niet beschermd te worden. Het voortbestaan van de pinguïn is echter niet zo vanzelfsprekend. Daarom hebben diverse organisaties die het wel en wee van dieren en hun omgeving hoog in het vaandel hebben staan deze dag in het leven geroepen.
Aandacht voor de pinguïn en dan is een plaat zo gevonden. Wel een plaat die ik niet meer in m'n collectie zit. Het gaat om het album Penguin van Fleetwood Mac uit 1973. We kennen eigenlijk twee Fleetwood Macs. De band met Peter Green waar Blues de boventoon voert en de Californië periode waar vooral Soft Rock wordt gemaakt.
Kort voor het maken van dit album verliet ook gitarist Danny Kirwan de band en daarmee was de hoop dat Fleetwood Mac nog een Blues plaat zou maken definitief voorbij. De twee albums voor Penguin waren wel een prima, maar het is niet zo moeilijk je voor te stellen dat een uitstekende Blues gitarist zich nog wel thuis voelde. Kirwan was niet alleen een geweldige gitarist maar zorgde ook voor de meeste composities.
De stress van het beroemd zijn, de druk om meer en meer te componeren en de vele optredens werden Kirwan op enig moment ook teveel. Zeker als je daarbij optelt dat hij een creatieve richting werd ingeduwd die niet helemaal de zijne was. Het giftige mengsel van al die aspecten maakte van Kirwan een kruidvat. Kirwan - die in 2018 op 68 jarige leeftijd overleed - was een perfectionist en die eigenschap lag als een vergrootglas over alle frustraties.
Ruzies, nog meer ruzies, gitaren die in kleedkamers kapot werden geslagen, niet het podium opkomen waren trieste resultaten. Het aantal incidenten was talrijk en Kirwan werd uit de band gezet.
In de jaren die volgde maakt Kirwan een drietal zeer goed solo-albums, maar raakte daarna op een zeer trieste manier op de sukkel. Gescheiden, dakloos, drank en drugs.
Hij beland uiteindelijk in een verzorgingstehuis waar hij weliswaar een gitaar had maar maar heeft na zijn derde soloplaat (Hello There Big Boy!) ui 1979 is Kirwan hebben we muzikaal van dit megatalent niks mee mogen vernemen.
Een triest verhaal omdat Kirwan - ondanks zijn persoonlijke liefde voor de Blues - misschien wel de belangrijkste schakel is geweest in de transformatie van Fleetwood Mac.
Het album Penguin is dus zonder de al eerder vertrokken Peter Green en Jeremy Spencer en dus ook zonder Danny Kirwan.
Flinke aderlatingen en het zou een paar albums gaan duren voor Fleetwood Mac haar draai had gevonden in de nieuwe richting (Soft Rock) die was ingeslagen.
Penguin en de twee daarop volgende albums zijn wat mij betreft overbodig in welke Fleetwood Mac collectie dan ook. Een transitie die de band nodig had maar voor de luisteraar niet erg boeiend.
De een zal wat meer gecharmeerd zijn van de Blues periode met het briljante debuut Fleetwood Mac. Anderen weten dan de Soft Rock periode met Rumours meer te waarderen. Zelf weet ik het beide te waarderen waarbij ik wel een voorkeur heb aan de periode met Peter Green.
Het album Penguin is - zelf na jaren proberen - vlees nog vis........... Misschien is de titel achteraf dan ook niet zo gek gekozen.
Het huidige Fleetwood Mac is echter blijkbaar wel happy met de beeltenis van een pinguïn. We zien de pinguïn immers steeds vaker als logo zoals op een paar recent verschenen boxen.
Toch een digitale draaibeurt van Penguin bij de koffie als arbeidsvitaminen!
zondag 24 april 2022
Doug Clifford
De Top 2000 is daar min of meer een bewijs van, want CCR staat met maar liefst 13(!!!) nummers in deze lijst.
zaterdag 23 april 2022
R.I.P. Jan Rot
vrijdag 22 april 2022
Peter Frampton
Mooi dat oude schoolmaatjes elkaar zo helpen. Frampton maakt nog steeds albums en toevallig heb ik afgelopen winter zijn laatste album zitten luisteren. In 2021 verscheen Frampton Forgets the Words. Een briljant instrumentaal album waar gerust 5 sterren op geplakt kunnen worden. Uiteraard een album voor een kleine doelgroep maar Frampton laat horen dat hij na z'n zeventigste nog een uitstekende en gretige muzikant is.
Wie Frampton liever hoort zingen en een beetje van Blues houdt doet zichzelf een plezier met een luisterbeurt van het album All Blues uit 2019.
Met deze twee recente albums laat Frampton horen als muzikant een zeer breed spectrum aan te kunnen. Geen albums die tot mega successen gaan leiden zoals Come Alive! maar duidelijk muziek waar Frampton zelf heel veel plezier aan heeft en albums voor fijnproevers.
Helaas heb ik deze nog niet op vinyl dus bij de koffie dat oudje dan maar.
Peter Happy Birthday!
donderdag 21 april 2022
50 jaar A Possible Projection of the Future / Childhood's End
Dit soloalbum van Al Kooper viert deze maand haar 50e verjaardag. Al Kooper is net al Leon Russell voor mij een onwaarschijnlijk belangrijke persoon in de ontwikkeling van de moderne muziek.
Net als Russell was ook Kooper niet bezig met z'n eigen erelijst. Mensen muziek leren, bands op weg helpen en vooral de bruggenbouwer zijn. Daarnaast zelf zo nu en dan lekker muziek maken.
Vorig jaar plaatste ik op deze blog een compacte CV van Al Kooper.
Het album A Possible Projection of the Future / Childhood's End wat nu het eerste rondje koffie heeft gehaald is dus 50 jaar.
Heerlijke Rock plaat met wat Jazz invloeden en hier en daar een vleugje Soul. Luister maar een naar de heerlijke cover "The Man in Me" van Bob Dylan. Veel luisteraars geraken daar wellicht niet want het album opent met een vrij complexe titel song.
De titelsong "A Possible Projection of the Future" is een soort van Space Blues met een zwaar een persoonlijke tekst. Kooper doet een oproep aan onze schepper om nog lang muziek te mogen maken. Blues, Rock en Jazz voor het aardse een spacelaag zal wat komen gaat vertegenwoordigen.
Kooper lijkt een hele muziek carrière in zes en halve minuut te stoppen. Een nummer dat verre van laagdrempelig is, maar het laat wel horen wel genie Kooper is die zes van de tien nummers van dit album zelf schreef.
Gelukkig zit Kooper de luisteraar niet twee kanten lang op z'n nek want nummers als "Fly On" en "Please Tell Me Why" zijn gewoon lekkere Rock nummers. Uiteraard herkenbare Kooper maar allemaal prima te verteren.
Met "Monkey Time" van Curtis Mayfield en "Swept for You Baby" van Smokey Robinson flirt Kooper dan weer stevig met de Soul.
Smullen, smullen. Er staan een paar lastige nummers op dit album maar geen matige. Integendeel! Het album geeft ook genoeg luisteruitdaging dat het na 50 jaar nog steeds de moeite is om met zorg een platenborstel te gebruiken.
Het album eindigt zoals de titel beloofde met het schitterende "Childhood's End". Een meeslepend Rock ballade die zo nu en dan bombastisch aanzwelt. Brrrrr wat goed!
We cannot pin our dreams to the donkey
We cannot act like children anymore
Yes my friend its childhood's end
For you & I
Yes, my friend it’s childhood's end
Kan zijn, dit album heeft haar jeugd nog lang niet verloren en zal nog regelmatig de schijvendraaier zien.
woensdag 20 april 2022
420
maandag 18 april 2022
Pasen met Patti
Homo's zijn in nagenoeg alle gevallen niet welkom. Vrouwen, kinderen en homo's vormen meer dan de helft van de wereldbevolking maar de kerken hebben daar maling aan:
Vrouwen moeten kinderen maken en koken.
Kinderen moet hun mond houden en meneer pastoor aan z'n gerief helpen.
Homo's moeten in de hel branden.
Toch heeft Patti bij bijna hetzelfde effect als het geloof en de kerk. Het is over de houdbaarheidsdatum heen. Daar waar ik het bij de kerk en het geloof nog wel wel een beetje uit kan leggen lukt mij dat met Patti niet.
Voor mij persoonlijk heeft het geen eeuwigheidswaarde. Dat laatste is een mooi woord dat past in relatie tot kerk en geloof. Juist de argumenten die ik eerder heb aangedragen past het wat mij betreft daar juist niet.
Dus niet alleen de kerk maar ook Patti doet het niet meer voor mij. In dat eerste geval is het duidelijk.
Het helemaal dood analyseren heeft ook geen zin. Mooi dat Pasen er wel voor zorgt dat ik dit album nog een keer uit de kast heb getrokken: Easter van Patti Smith.
dinsdag 12 april 2022
50 jaar Manassas
In 1970 verscheen het album Stephen Stills en een jaar later kwam de opvolger Stephen Stills 2. Stills heeft z'n hele carrière de behoefte gehad een eigen band te hebben en zo vormde hij in 1971 de band Manassas.
Met deze band maakt hij een tweetal albums en het debuut uit 1972 - simpelweg Manassas geheten - viert vandaag haar 50e verjaardag. Het gaat om een dubbelalbum waarbij iedere kant een eigen thema heeft gekregen:
Kant 1 : The Raven (Rock)
Chris Hillman - zang, gitaar , mandoline
Al Perkins - zang, gitaar, pedaal steel gitaar
Paul Harris - diverse toetsen
zaterdag 9 april 2022
Steve Gadd
Steve is nog steeds actief wat toch wel een eervolle vermelding waar is. De carrière van Steven ging in 1968 uit de startblokken en wel op een heel bijzonder manier. De de eerste professionele rol als drummer was namelijk bij The United States Army Field Band. Na het doorlopen van de muziekschool mocht Steve gelijk de militaire dienst in. Daar zal hij niet de meest woest aantrekkelijke muziek hebben gespeeld, maar wel een geweldige periode om te kunnen oefenen. Als je dan toch in het leger moet ga dan maar lekker drummen zal het motto van Steve geweest zijn.
Koffie en plaatjes dan maar. Even twee totaal verschillende platen uit de kast gehaald waar Steve zijn bijdrage aan levert. Het eerste album is Boys in the Trees van Carly Simon uit 1978. Uitstekend Pop/Soft Rock album met hier en daar een heerlijk randje Soul. Heerlijk muziek om op je gemak op de zaterdagochtend mee wakker te worden.
Voor bij de tweede koffie heb ik een album van Al Dimeola gepakt. Het gaat hier Tour De Force – Live uit 1982. De opnames zijn gemaakt op 4 februari eerder dat jaar in het Tower Theatre in Philadelphia.
Het gaat hier om pure Jazz Fusion en Dimeola zelf is in prima doen op z'n gitaar, maar het is wel eens de moeite om bij het beluisteren van dit album heel nadrukkelijk op de drums te letten.
Onwaarschijnlijk hoe Steve blend met de andere muzikanten en het valt tevens op dat je hoort dat deze gast mega, maar dan ook mega relax achter de drumkit zit.
Geweldige drummer en daarom een prima idee om hem eens in de spotlights te zetten!
Steve Happy Birthday!
vrijdag 8 april 2022
In the Wake of Poseidon
Na het onwaarschijnlijke debuut In the Court of the Crimson King uit 1969 kon je je nauwelijks voorstellen dat de band nog zo'n prestatie zou leveren. Zeker toen bekend werd dat de eerste scheurtjes al in de samenstelling aan het ontstaan waren.
Ian McDonald en Michael Giles hadden de band na een tournee al verlaten en ook Greg Lake was z'n koffers al aan het pakken. Giles en Lake spelen nog wel op dit album, maar zouden daarna zich volledige richten op andere projecten.
Het album krijgt van wat luisteraars nogal eens de kritiek dat het teveel op de voorganger zou lijken. Het is natuurlijk ook nooit goed en persoonlijk vind ik het een waardige opvolger zonder dat het album ook maar een moment het gevoel geeft dat het overbodig is.
Er waren in de media zelfs wel recensies te vinden die In the Wake of Poseidon net een paar streepjes boven In the Court of the Crimson King zetten. Zelf ga ik er geen wedstrijd van maken want beide albums zijn mij even dierbaar. Wat vooral opvalt is dat beide albums zo'n enorme eeuwigheidswaarde hebben.
Sterker: in de huidige actualiteit is het een album dat het juist verdiend om op de voorgrond te treden. Nummers als "Peace – A Beginning" en "Peace – An End" zijn heel concreet:
Peace is a word
Of the sea and the wind.
Peace is a bird who sings
As you smile.
Peace is the love
Of a foe as a friend;
Peace is the love you bring
To a child
Andere nummers zoals de titelsong kiezen dan meer het literaire pad met boodschappen op een bijna Dylanachtige wijze verstopt.
Heroes hands drain stones for blood
To whet the scaling knife
Magi blind with visions light
Net death in dread of life
Their children kneel in Jesus till
They learn the price of nails
Whilst all around our mother earth
Waits balanced on the scales
Na 50 jaar dit album draaien maakt echter nog steeds het instrumentale drieluik "The Devil's Triangle" de meeste indruk. Ruim 11 minuten lang laat Robert Fripp horen als componist mee te kunnen met de allergrootste klassieke componisten. Het nummer pakt je bij je strot. Je hebt het gevoel te moeten ontsnappen, te moeten vluchten voor onheil, voor heel veel onheil. "The Devil's Triangle" is ook niet een nummer dat je even als achtergrondmuziekje tijdens het werk zal draaien. Dit is verre van arbeidsvitaminen. Dit is beklemmend, bedreigend, opjagend, bizar maar vooral briljant.
Naast de imponerende muziek heeft het album ook nog eens eens schitterende hoes. De twaalf archetypes (persoonlijkheidstypen) staan op de buitenzijde van de hoes afgebeeld. Dit schitterend schilderij - want zo mogen we het wel noemen - is gemaakt door de Nederlander Tammo de Jongh die overigens een groot deel van z'n leven in Londen heeft doorgebracht.
De details zijn echt verbluffend net zoals de schitterende gebruikte kleuren. Een album als dit streamen zonder de hoes in je handen is toch zoiets als erwtensoep zonder rookworst. Ook als CD is een dergelijk kunstwerkje een kauwgomplaatje van helemaal niks.
In the Wake of Poseidon zou een soundtrack kunnen zijn van de huidige gruwelijkheden. Het zijn echter niet die gruwelijkheden die dit album een enorme eeuwigheidswaarde bezorgen. Het thema Poseidon (die meer was dan een god van de zee), de twaalf archetypes en de indrukwekkende muziek zorgen voor een combinatie waar geen sleet op gaat komen.
donderdag 7 april 2022
Nationale Girlsday
woensdag 6 april 2022
Warren Haynes
Vandaag wordt deze gitaar geweldenaar 72 jaar oud maar als je z'n CV ziet moet hij al 100 jaar zijn. Onwaarschijnlijk wat deze gast aan muzikale catalogus bij elkaar heeft gespeeld.Naast gitarist is Warren ook een prima zanger, componist en producer.
Het meest productief is Warren met zijn band Gov't Mule die vooral in de VS volle zalen weet te trekken. Met deze band heeft hij sinds 1995 ruim 20 albums gemaakt. Een band die in Nederland niet erg bekend is, maar aan liefhebbers van Southern Rock en Bluesrock zijn ze niet voorbij gegaan.
Warren speelde bij The Allman Brothers tussen 1989 en 2014 toen de band op hield te bestaan. Gezegd mag worden dat Warren de Allman Bros in 1989 een flinke impuls wist te geven. De band had in 1981 het zwakke Brothers Of The Road uitgebracht en het was al jaren veel te stil rond deze legendarische band.
Het eerste album wat Warren met The Allmans maakte is Seven Turns (1990) en dat was gelijk stevig raak. 4-5 sterren album. Daar waar de voorganger toch een beetje klinkt als een verplicht nummer knalt op Seven Turns het plezier uit de luidsprekers.
Ook de drie resterende albums die Warren met The Allmans heeft gemaakt zijn meer dan de moeite waard. Zelf kan ik vooral het album Where It All Begins waarderen met daarop het door Warren geschreven "Soulshine". Wonderschoon en een van mijn favoriete nummers van de Allman Brothers.
Ook het laatste album van The Allman Bros is een meesterwerk. Verwijzend naar het motto van Duane Allman kreeg het album dat in 2003 verscheen de titel Hittin' the Note. Helaas is dat het enige studio-album van The Allman Brothers dat ik niet op vinyl heb. Het album Hittin' the Note verscheen toen het concept LP helemaal op z'n gat lag en er is toen maar een zeer beperkt aantal LP's geperst. Hopelijk snel sls heruitgave beschikbaar.
Naast de vier studio albums die Warren met de The Allman Brothers heeft gemaakt zijn er een groot aantal - al of niet in het grijze circuit - live albums van de band waarop hij te horen is.
Over zijn werk met Gov't Mule ben ik zelf nog met een stevige inhaalslag bezig. Het is natuurlijk ondoenlijk om al die albums maar even te bestellen dus via streaming doe ik een soort van voorselectie.
Probleem is dat ik nog niet tegen een album ben aangelopen wat ik niet zou willen hebben op vinyl.
Een mens moet ook wat te wensen overhouden en ik heb al een aantal heel fijne platen staan waar Warren een hoofdrol speelt. Daarvan er op z'n verjaardag maar eens drie tevoorschijn gehaald.
Lekker wakker worden zo!
Warren Happy Birthday!
dinsdag 5 april 2022
50 jaar Graham Nash David Crosby
In 1969 maakte David Crosby en Graham Nash samen met Stephen Stills het legendarische album Crosby, Stills & Nash. Het gezelschap mocht wel een supergroep genoemd worden want het drietal was respectievelijk afkomstig van The Byrds, The Hollies en Buffalo Springfield.
zaterdag 2 april 2022
Leon Russell - Leon Live
Het is vandaag de geboortedag van de veel te vroeg overleden bruggenbouwer onder de bruggenbouwers. Wie was er immers niet uit om met Leon samen te werken? Een project samen met Leon stond garant voor samenwerking, succes en het stond vooral garant voor bruisende en spetterende energie.
Voor mij is Leon Russell dan ook een van de markantste figuren uit de moderne muziek.
Welk genre heeft hij niet gespeeld? Hij beheerste het allemaal: Folk, Pop, Rock, Blues, Gospel, Soul, Country, Bluegrass, Americana en Rock & Roll.
Daarnaast was hij natuurlijk een fantastische songwriter. Soms voor anderen, maar Leon songs haalde ook veelvuldig zijn briljante soloprojecten.
Ruim 40 solo albums in 60 jaar muziek maken.
Muziek maken dat was Leons ding. Dat spat er ook af op deze zes (!!!!) kantjes van Leon Live.
Leon heeft zo'n beetje met iedereen samengespeeld. We kennen hem natuurlijk allemaal van Mad Dogs & Englishmen waar hij eigenlijk de dirigent was die toevallig ook nog lekker kon pingelen en zingen.
De wijze hoe hij voor Mad Dogs & Englishmen in minder dan twee weken een gigantisch Rock & Roll band (zeg maar circus) wist samen te stellen is uniek. Het is een van de voorbeelden dat laat zien dat Russell ook een enorme bruggenbouwer was.
Na Mad Dogs kreeg Leon bekendheid bij het concert For Bangla Desh.
Hij was een graag gezien sessiemuzikant, songwriter en producer en heeft samengewerkt met de Stones, Clapton, Cocker, Beach Boys, Elton John, BB King, JJ Cale, Ray Charles, Bob Dylan, Neil Young, The Byrds, Badfinger, The Rolling Stones, Willie Nelson, Sheryl Crow, Norah Jones en vele anderen.
Wat een energie straalde deze man altijd uit en dat spat er bij deze 3 LP set ook helemaal vanaf. Leon Live is opgenomen in de Long Beach Arena op 28 augustus 1972 en verscheen in 1973.
Te jong van ons heen gegaan, maar honderden albums waar hij aan meewerkte als een gouden erfenis.
Niet altijd ben je je bewust dat Leon op een of andere manier aan een album heeft meegewerkt. Draai dit live-album van Russell eens een paar keer en daarna ga je hem overal horen.
Dit drieluik behoort zonder zonder twijfel tot mijn favoriete live albums.
Leon waar je ook mag zijn: Happy Birthday!