woensdag 17 november 2021

50 jaar More Bob Dylan Greatest Hits

Al meermaals heb ik in blogjes laten weten dat ik niet een erg groot fan ben van verzamelalbums. Bob Dylan is een van de weinige artiesten waar ik wel enthousiast kan worden over een verzamelaar. Zeker deze Bob Dylan's Greatest Hits Vol. II ook wel More Bob Dylan Greatest Hits.

Het album viert vandaag haar 50e verjaardag en persoonlijk vind ik dit de beste verzamelaar van Dylan. 
In Europa was er al een tweede officiële Greatest Hits verschenen en daarom werd voor de naam More Bob Dylan Greatest Hits gekozen.
 
 

Bij mij kwam More kort na het verschijnen in m'n collectie. M'n oma had deze meegenomen "uit de stad" want daar was zo'n dubbelaar serieus goedkoper dan bij ons in Overschie bij de lokale platenwinkel.
Ik was al fan van Dylan maar na twee draaibeurten van dit album kwam dat in een enorme stroomversnelling.
Op deze dubbelaar 21 nummers uit de periode 1963-1971 en een viertal nummer waren toen nog niet eerder uitgegeven. Ik vrat het echt helemaal op. Alleen deze vier "nieuwe" nummers waren dit album al waard. "When I Paint My Masterpiece" is met recht een meesterwerk.
 
Eindelijk was daar ook de eerste officiële uitvoering van "You Ain't Goin' Nowhere". Deze schitterende Dylan compositie kende we natuurlijk al van de Byrds die het in 1968 hadden opgenomen voor hun album Sweetheart of the Rodeo.
Ook circuleerde er al versies van het nummer rond op bootlegs waarop Dylan en The Band het beste in elkaar los maakte. Voor een officiële uitgave van de deze opnames moesten fans zelfs wachten tot 1975.
 
Ook "I Shall Be Released" en "Down The Flood" waren in die jaren heerlijke nieuwkomers en zeker "I Shall Be Released" mag toch als een ware Dylan klassieker worden beschouwd. Dat nummer is ook oneindig aantal keren gecoverd.


Naast de vier nieuwkomers bevat het album een aantal nummers wat ik toch wel als een van de fijnste periodes van Dylan ervaar.
Favorieten aanwijzen op deze heerlijke verzamelaar is lastig. Als het dan toch moet: "Don't Think Twice it's Alright", "She Belongs To Me", "All Along The Watchtower" en vooral "Stuck Inside Of Mobile With The Memphis Blues Again".
 
"Stuck Inside Of Mobile With The Memphis Blues Again" wat oorspronkelijk verscheen op de schitterende dubbelaar Blond On Blond is een dichterlijke vrijheid van 10 minuten die Dylan in 7 minuten propt. 
Normaal is het al lastig om alles wat Dylan zingt echt tot je te laten komen maar het tempo van "Stuck Inside Of Mobile With The Memphis Blues Again" is duidelijk Dylan voor gevorderde.
 
Mobile is een stad even ten oosten van New Orleans en daar zitten we blijkbaar opnieuw vast met de Memphis Blues.
Wie is de Ragman? Wie is Mona en is Shakespeare wel Shakespeare of haalt Dylan hier eenzelfde grap uit als in het nummer "Desolation Row"? Wat Railroad Gin is kunnen we nog wel achterhalen maar wat is Texas Medicine?

De tekst van "Stuck Inside Of Mobile With The Memphis Blues Again" zit ik al bijna 50 jaar op te kluiven. Ik weet wat verschillende analisten er over geschreven hebben. Toch is de vraag legitiem of het niet veel mooier is om je eigen geest te laten reizen op basis van dit soort onwaarschijnlijk fraaie poetry?
 
Tot slot moeten natuurlijk de schitterende foto's vermeld worden die voor deze klaphoes zijn gebruikt. Zowel op voor en achterkant als op de binnenzijde een foto van Dylan tijdens het Concert For Bangladesh dat een paar maanden eerder was gehouden.
Opmerkelijk is dat het album (box met 3 LP's en fotoboek) van dit concert pas een maand later uitgebracht zou worden dan deze verzamelaar van Dylan. 

Het was echter niet de eerste keer dat Dylan de foto's gebruikte want een paar dagen voor het verschijnen van dit dubbelalbum verscheen de single "George Jackson" met een uitsnede van de foto die we ook vinden aan de binnenzijde van More Bob Dylan Greatest Hits.

Net als er mensen zijn die geen koriander verdragen zijn er heel wat mensen die de stem van Dylan niet kunnen hebben. Voor hen is een dubbelaar als deze vast een hele zit. De echte fans zullen na kant vier met veel plezier weer beginnen met kant één. More, More, More...............

Geen opmerkingen:

Een reactie posten