donderdag 28 januari 2021

De IBM Handleiding

Zelf heb ik als assembler programmeur op diverse IBM systemen gewerkt. Dat is bijna een halve eeuw geleden, maar toen was de IMB 1401 al lang met pensioen.
De IBM 1401 was een van de eerste computers die massaal geproduceerd werd en door bedrijven zelf in huis werd gehaald. De meeste computers stonden voor die tijd in speciale rekencentra.
Geïntroduceerd in 1959 en begin 1971 werd er door IBM de stekker uitgetrokken.

Wat bezield iemand om op basis van een handleiding van zo’n koud en kil apparaat een album te maken?
Moet je daarvoor op het koude IJsland zijn geboren?
Wellicht en dat is ook precies waar deze bijzondere artiest is geboren.
Johan Johannssen werd op 19 september 1969 in Reykjavik geboren. Dus kort voor het einde van de 1401.

Johansen heeft een groot aantal muzikale projecten gedaan maar viel – als ik alle recensies mag geloven – toch vooral op door zijn opvallende composities.
Z’n muziek kenmerkt zich als een verbinding tussen klassiek en moderne elektronische muziek.
Daar waar grote klassieke componisten hun inspiratie vonden in de jaargetijden en rivieren vond Johannssen zijn muze voor dit album blijkbaar in een lomp stuk rekentuig.

Van de eerste groef tot het einde wonderschoon. Soms wat melancholisch maar vooral intens en meeslepend. Zuiver, ademloos mooi en schitterend in balans.
Wie dit album heeft geluisterd zal vooral heel nieuwsgierig zijn wat Johannssen nog meer voor moois gemaakt heeft.
Helaas kan ik daar niks over zeggen. Deze plaat op de gok gekocht op basis van wat recensies en m’n verleden met IBM als knipoog. Niks meer en niks minder.
Maar wat een geweldige aanvulling van mijn collectie. Vooral in dat deel waar klassieke en moderne muziek elkaar vinden. Ik weet ook niet goed waar ik dit in de kast neer ga zetten?

Johannssen heeft een negental studioalbums gemaakt en een groot aantal soundtracks. Wie deze IBM plaat hoort zal snel begrijpen dat Johannssen een uitstekende keuze is om een knap stukje muziek bij een film te maken.

Helaas komt er geen nieuw werk van Johannssen want hij overleed onverwacht op 9 februari 2018.
Dit album is voor mij zeker een prikkel om meer van Johannssen te gaan beluisteren, wat niet wegneemt dat veel fans de vraag zullen hebben wat voor meer moois er nog meer mogelijk was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten