vrijdag 11 maart 2022

Ally Venable

Deze bevallige Texaanse is in Nederland nog niet erg bekend maar heeft toch al vier prima albums afgeleverd. En dat op een leeftijd van 22!
Op haar 14e maakte Ally al haar eerste EP en won als jonge meid in 2014 en 2015 de ETX Music awards female guitar player of the year. Of dat nog niet genoeg aanmoediging was won ze in 2015 en 2016 met haar band de ETX Blues Band Of The Year award.
 
Naast zang en gitaar schrijft Ally zelf een groot deel van haar Bluesrock repertoire. Bizar stevige Bluesrock voor een dergelijke jonge meid. Als we zien welke talenten er de laatste jaren opstaan is de Blues levendiger dan ooit.
 
Op de draaitafel nu het derde album van Ally dat in 2019 verscheen. Dit album Texas Honey maakte ze als twintig (!!!) jarige en werd daarbij ondersteund door bassist Bobby Wallace en drummer Elijah Owings.
Een aantal teksten zijn beslist opmerkelijk voor een dergelijke jonge vrouw. Een nummer als "Blind To Bad Love" is toch nauwelijks te maken zonder zelf een keer flink liefdesverdriet te hebben gehad.
Zo niet dan beschikt Ally over een onwaarschijnlijk inlevingsvermogen. Ook het "One Sided Misunderstanding" maakt duidelijk dat liefde niet over een leien dakje gaat. Integendeel!
 
Dat geldt ook voor het nummers "Broken" (de titel zegt al genoeg) en "Nowhere To Hide". Fraai is ook het tribuut aan Stevie Ray Vaugh in de vorm van "Love Strick Baby". 
Zelfs de nog oudere Blues garde gaat aan Ally niet voorbij. Met het "Careless Love" van Bessie Smith brengt ze een een geweldige ode de Empress of the Blues. Het komt uit haar tenen en wat een indrukwekkende performance geeft deze jonge vrouw.
 
Als ik dit album beluister maar ook platen van Christone "Kingfish" Ingram, Ina Forsberg (waar ik recent nog over blogde), Ghalia Volt en Katarina Peja dan bekruipt mij het gevoel dat jonge Blues artiesten doorgaans veel rijper zijn dan andere artiesten. 
Of is het zo dat als je eerder rijp bent (en mogelijk meer ellende hebt meegemaakt) je eerder de keuze maakt om Blues artiest te worden? Aan een dergelijk stelling zal vast wel een wetenschapper in de psychologie de vullingen uit z'n kiezen kunnen bijten.
 
Je tanden zetten in een album van Ally Venable is misschien een beter idee. Moderne frisse Bluesrock met een stevige knipoog naar de rijke historie van de Blues.


Discografie Ally Venable
No Glass Shoes 2016
Puppet Show 2018
Texas Honey 2019
Heart of Fire 2021 

Officiele website: www.allyvenableband.com
Nowhere To Hide, Broken,

Source: Blues Magazine - https://www.bluesmagazine.nl/recensie-ally-venable-texas-honey/
Nowhere To Hide, Broken,

Source: Blues Magazine - https://www.bluesmagazine.nl/recensie-ally-venable-texas-honey/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten