maandag 16 september 2024

50 jaar Late For The Sky

Jackson Browne heeft een groot aantal schitterende albums gemaakt maar deze Late For The Sky mogen we toch wel als zijn meesterwerk beschouwen. Deze maand is het al weer 50 jaar geleden dat dit album verscheen.
Jackson Browne is een artiest waar ik al snel fan van was, maar in 1974 moest de grote doorbraak nog komen. Eigenlijk kwam die pas twee jaar later met het album The Pretender.
 
Late For The Sky is het derde album van Jackson Browne. Na zijn fenomenale debuutalbum Jackson Browne dat in 1972 verscheen kon je je niet voorstellen dat hij nog een stap ging maken.
Opvolger For Everyman (1973) doet niet onder voor het debuut en dat was al heel knap, maar met deze Late For The Sky zette hij in 1974 nog een stap.
Jackson Browne is een uitstekende songwriter en houd zich daarbij niet aan de radioformules. Een liedje is voor hem als het klaar en niet als "de tijd op is". Van de acht nummers zijn er vijf langer dan vijf minuten!
Daarnaast is hij een prima gitarist en pianist maar mijn grote waardering voor hem liggen toch bij zijn zangkwaliteiten en zijn heerlijke stem. Jackson Browne speelt en mix van Pop, Rock, Folk en Country. Die mix in combinatie met zijn geweldige stem zorgen voor een geheel eigen sound.
 
Jackson Browne heeft een wat melancholische manier van zingen, maar in combinatie met thema's als liefde of liefde die over is past dat juist erg goed. Daarnaast bevatten een aantal nummers toch niet alleen het einde van een relatie maar is er zelfs sprake van een einde aan alles.
In het schijnbaar luchtige "The Road And The Sky" wordt toch echt een volgende zondvloed aangekondigd. Even later op het album wordt hij nog concreter en benoemd het zelfs in het nummer  "Before The Deluge".
 
Naast de titelsong en het genoemde "Before The Deluge" is "For A Dancer" mijn absolute favoriete nummer. Dat mag op mijn eigen uitvaart gedraaid worden. Is ook bij de uitvaart van diverse bekende artiesten gedraaid en zelf door Jackson Browne zelf. Ik ben geen danser maar danser is ook prachtige een metafoor zijn voor bewegen, doen.....
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten