woensdag 28 augustus 2024

Osibirock 50 jaar

Het zesde album van de Afro-rockband Osibisa viert deze zomer haar 50e jubileum. Officiële releasedatum heb ik niet kunnen vinden.
Osibisa bestond oorspronkelijk uit zes leden en kwamen uit Afrika en de Caraïben. De band speelt vooral Afrorock, maar er zijn op ieder album flink wat Latin, Jazz en Progressieve Rock invloeden waar te nemen.
 
Naast de diverse stijlen die Osibisa op een meesterlijke wijze wist te blenden valt vooral op hoe energiek deze mannen muziek hebben gemaakt.
Formeel bestaat de band nog maar van de oorspronkelijk bezetting zijn inmiddels drie leden overleden. De andere drie gaan nog even door en hebben in 2021 nog een album uitgebracht en een opvolger zit in de afrondende fase.
 
Ik ken onvoldoende albums van Osibisa om een uitspraak te doen waar dit album staat. Het zo geprezen Woyaya uit 1971 is misschien een tikje beter, maar deze Osibirock zal bij de fans van dit genre zeker in de smaak vallen.
 
Buiten de opvallende muziek mogen ook de hoezen die Osibisa liet maken genoemd worden. De ontwerpen van de eerste twee albums zijn gemaakt door de legendarische Roger Dean. Op dat moment was Dean nog helemaal niet bekend en de hoezen van Osibisa zijn onmiskenbaar inspiratie geweest voor de hoezen die Dean voor Yes heeft gemaakt.
Het ontwerp van deze Osibirock is overigens van Henri Rousseau met daarin het door Dean ontworpen Osibisa logo.

Osibisa heeft wel een paar kleine hitjes gehad maar de focus lag vooral op het maken van albums en mega energieke optredens. 

Osibirock.............lekker wakker worden!
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten