maandag 6 november 2023

On A Monday

On a Monday, I was arrested
On a Tuesday, I was locked up in jail
On a Wednesday, my trial was at tested
On a Thursday, nobody would go my bail

Dat is geen fijn begin van de week kunnen we wel stellen. Het zijn de eerste regels van de song "On A Monday". Het is geschreven door Huddie Ledbetter en Ry Cooder nam het op voor zijn meesterwerk Into the Purple Valley dat in 1972 verscheen.

Het is het tweede album van Cooder en na zijn indrukwekkend debuutalbum dat in 1970 verscheen stelde hij met deze opvolger niet teleur. Integendeel!
Persoonlijk vind ik dit album zelfs net een tikkie beter dan het debuut en het staat dan ook in mijn Ry Cooder album top 5. 

Cooder heeft als geen ander gevoel voor de herkomst van moderne muziek en dat zien we ook terug in de keuze van de nummers voor dit album. Traditionals en al wat oudere nummers (oa van Cash en Guthrie) maar door Cooder op geweldige wijze bewerkt en vertolkt. Cooder als de meester avonturier die door de muzikale roots van America struint.
Het album is een perfecte mix van Country, Folk en Blues en is een uitstekende keuze om te draaien na een eerste werkdag van de nieuwe week.
Het is echt een subliem cooldown album. Druk werkdag gehad..........Ik zeg: Into the Purple Valley

Hoewel Cooder zich voor de schitterende hoes met een stoere Buick heeft laten fotograferen roept het album mogelijk bij de luisteraar een minder luxe sfeer op:
Sluit je ogen en je waant je een hobo die door de eindeloze graanvelden zwalkt op zoek naar een gratis treinreisje............Tcoh?

Als alle werkdagen eindigen met zo'n heerlijk album mag het altijd maandag zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten