maandag 1 juli 2024

Early Daze - Neil Young & Crazy Horse

De onvermoeibare Canadese/Amerikaanse muzikant, graaft opnieuw in zijn rijke archief (kortweg NYA) en trakteert ons op "Early Daze". Afgelopen vrijdag verscheen dit album maar was ik nog op vakantie en nu even de tijd genomen er eens goed naar te luisteren. Het album biedt een unieke blik op Ome Neels vroege samenwerking met de inmiddels legendarische band Crazy Horse.

Totaal staan er op dit album tien nummers die zijn opgenomen in 1969 tijdens de begindagen van de Neil samen met Crazy Horse. Op dit album een aantal klassiekers in een andere uitvoering zoals "Cinnamon Girl" en "Down by the River". 
Op dit album ook het nummer "Look at All the Things". We kennen dat van het debuut album van Crazy Horse maar op deze Early Daze dus samen met Neil Young.

Heel opvallend is de uitvoering van het nummer "Wonderin". Dat nummer verscheen op het album Everybody's Rockin' (1983) waar het in een Rockabilly uitvoering wat mij betreft een stuk minder uit de verf komt dan deze heerlijke vroege Countryrock versie.

Op dit album ook het schitterende "Helpless" wat bekend werd in de uitvoering van Crosby, Stills, Nash & Young en staat op het succes album Déjà Vu uit 1970.
Eerlijk gezegd kan deze versie samen met Crazy Horse mij meer bekoren. Het is net wat authentieker en veel minder overgeproduceerd (lees: clean) dan de versie op Déjà Vu.

Op "Down by the River" heeft Neil bij het hervatte van de zang het een heel klein beetje lastig in vergelijking met de versie die op Everybody Knows This Is Nowhere (1969) zou verschijnen. Het gitaarspel samen met de te vroeg (1972) overleden Danny Whitten is echter van een wonderbaarlijke schoonheid.

Het album Early Daze is een soort van muzikale polaroid die gemaakt is aan het begin van wat later zou blijken een indrukwekkende muziekcarrière.
Zoals we bij Neil gewend zijn bij dit soort opgravingen uit het verleden is er weer heel veel aandacht aan de afwerking besteed. Goede stereobalans en prima opnames als we bedenken dat deze 55 (!!) jaar oud zijn. De keurig geperste LP zit in een fraaie zwart/wit klaphoes en is voorzien van een blad met songteksten.

Voor fans die aan een paar albums van Neil genoeg hebben is dit een volledig overbodig album, maar wie weer wil weten (lees: horen) van de beginperiode van Neil met Crazy Horse kan aan dit album eigenlijk niet voorbij. Goed is vooral te horen dat de chemie tussen Neil en Crazy Horse al snel aanwezig was...........
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten