donderdag 18 april 2024

R.I.P. Dickey Betts

Zojuist kwam het trieste nieuws binnen dat deze geweldige snarentovenaar op 80 jarige leeftijd naar de Rock hemel is verhuisd.
Uiteraard kennen we Betts vooral als een van de oprichters van de legendarische The Allman Brothers Band.
Betts had eind 1971 de ondankbare taak om het gat op te vullen wat was ontstaan door het tragisch overlijden van Duane Allman.
In de begin jaren speelde de band met deze twee gitaristen. De combi Duane Allman en Dickey Betts is nooit door welke band dan ook geƫvenaard.
 
Overigens mag ook de samenwerking met collega gitarist Warren Haynes genoemd worden. Haynes kwam eind vorige eeuw bij The Allman Brothers en het album Where It Al Begins mag toch als een meesterwerk worden beschouwd en is een album wat ik erg graag mag draaien.
Ondanks dit fraaie resultaat hield Betts het begin deze eeuw na ruim 30 jaar Allmans voor gezien en lag de focus op eigen projecten.
 
The Allman Brothers mogen gezien worden als de uitvinders van de Southern Rock. Een mix van Rock, Blues en Country. We kunnen gerust stellen dat Betts een heel belangrijke rol heeft gespeeld bij de inbreng van de Country component. 
Luister nog maar eens naar de hit "Ramblin' Man". Geschreven door Betts met een flinke scheut Country en het blijft na 50 jaar toch nog steeds een heerlijk nummer. Daar hadden ze van mij een 20 minuten versie van mogen maken!
Het nummer vinden we op het album Brothers and Sisters wat in 1973 verscheen. Het eerste album zonder een bijdrage van Duane Allman. Helaas ook een album met een beperkte bijdrage van bassist en medeoprichter Berry Oakley die net als Duane door een motorongeluk om het leven was gekomen.

Op dit album - dat in de VS platina werd - het wereldberoemde "Jessica". Liefhebbers van autosportprogramma's zullen het gelijk herkennen als de de tune van het Britse programma Top Gear.
Ook dit nummer is van de hand van Betts en bevat beslist wat Countryrock elementen. Door dit nummer is Betts wereldberoemd geworden zonder dat veel mensen zullen weten wie het geschreven heeft.

Het is echter toch te makkelijk om te stellen dat Betts vooral van de Country was. Luister maar eens goed naar het meesterwerk "In Memory of Elizabeth Reed". Een benchmark hoe je Rock en Jazz in de blender gooit. 
Briljant, briljant, briljant!
Misschien wel het mooiste wat Betts geschreven heeft. De opbouw van het nummer geeft voldoende vrijheid om lekker uit te spinnen tot een lange jam zonder dat de identiteit van het nummer verloren gaat..........Prachtig! Als fan van The Allman Brothers kan je ook niet genoeg versies van dit door Betts briljant geschreven nummer hebben.

De catalogus die Betts achterlaat is enorm en meer en meer dan de moeite waard om eens door te verdwalen.
 
Betts overleed op 80 jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker en een longziekte.
 
Rust zacht Dickey 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten