vrijdag 12 april 2024

Joachim Fritz Krauledat 80 jaar

Wie deze naam ziet zal zich niet gelijk denken aan Steppenwolf. Toch hebben we hier te maken met  frontman John Kay die mede verantwoordelijk is voor een van de meeste iconische nummers namelijk "Born To Be Wild".
John Kay werd aan het eind van de oorlog geboren in Oost Pruisische stadje Tilsit wat tegenwoordig onder de naam Sovetsk onderdeel van Rusland is. De vader van John sneuvelde als Duitse soldaat en z'n moeder vluchtte met John naar het westen om de wraakzuchtige Russen te ontlopen.
 
Na de oorlog trok het gezin nog verder naar het westen (Hannover). Daar kwam John in aanraking met moderne muziek die werd uitgezonden door de zenders van de geallieerde, die toen nog in West Duitsland gestationeerd waren.
Duitsland had voor het gezin toch teveel nare herinneringen en in 1958 vertrokken ze naar Canada. De moeder van John was inmiddels opnieuw getrouwd en Toronto maakte de nieuwe toekomst compleet.
De interesse van John in muziek kwam in Canada in een stroomversnelling en John speelde in kleine clubs vooral wat akoestische bluesnummers.
In 1967 voegde hij zich bij de band The Sparrows waar hij Jack London verving. London verliet de band vanwege gezeik over royalty's.
Drummer Bruce Palmer had kort daarvoor The Sparrows al verlaten om zijn heil te gaan zoeken bij Buffalo Springfield.

De naam The Sparrows hing blijkbaar toch teveel aan Jack London en The Sparrows migreerde naar Steppenwolf dat in 1967 haar eerste album uitbracht.
Op dat album het nummer "Born To Be Wild" dat de band gelijk een legendarische status bezorgde. 
 
Het nummer is veel gebruikt als filmmuziek en TV-series. Meest bekende is natuurlijk de cultfilm Easy Rider (1969) met Peter Fonda en Dennis Hopper.
Het nummer was dan ook een geweldige katalysator voor de andere weg die de jeugd wilde gaan volgen. Protesten, hippies, meer protesten, genoeg van de oorlog in Vietnam..........het moest anders..
 
Ook in de muziek mogen we "Born To Be Wild" al een mijlpaal beschouwen. Hoewel het nummer als een ballad was bedoeld zien we hier toch een eerste ontkieming van de Hardrock.
Het nummer is geschreven door Mars Bonfire die we ook kennen als Dennis Edmonton en is de broer van de in 1993 overleden drummer Jerry Edmonton. 
Beide broers speelde in The Sparrows maar alleen Jerry verhuisde mee naar Steppenwolf. Broer Dennis - die dus als Mars Bonfire verder ging - schreef nog wel de nodige nummers voor Steppenwolf waaronder deze megahit.
 
Met "Born To Be Wild" scoorde Steppenwolf in thuisland Canada een nummer 1 hit. In de VS kwam het nummer op plek 2 maar gingen er wel 1 miljoen (!!!) singeltjes over de toonbank.
Steppenwolf heeft - zoals zoveel band uit de jaren 60 - meermaals een pauze gehad. Uit elkaar en weer bij elkaar. Optredens van de band waren in thuisland Canada en in de VS ook deze eeuw nog steeds enorm populair maar in 2019 maakte John Kay bekend dat het genoeg is geweest.

John verveeld zich echter niet want hij heeft samen met zijn vrouw een stichting die opkomt voor de belangen van mens en dier. Grappig detail is dat zijn vrouw een Duitse is die hij in de tijd van The Sparrows in een bar in Toronto heeft leren kennen.
 
Happy Birthday John


Geen opmerkingen:

Een reactie posten