zondag 24 maart 2024

Wereld Tuberculosedag

In de westerse wereld is TBC behoorlijk onder controle, maar in minder ontwikkelde gebieden sterven er jaarlijks nog zeer veel mensen aan deze ziekte.
De doelstelling van de WHO om de ziekte in 2015 uit te bannen is niet gelukt en in 2018 behoorde TBC wereldwijd nog tot de 10 meestvoorkomende doodsoorzaken.
Alle reden om aan deze ziekte nog eens stevig aandacht te besteden. 
 
Als we aan TBC en muziek denken dan is er natuurlijk één nummer en dat steekt boven alles uit namelijk "T.B. Sheets" van Van Morrison. Het is te vinden op zijn debuutalbum Blowin' Your Mind! dat in 1967 verscheen. 
 
In 1973 verscheen een verzamelalbum van Van Morrison met als titel T.B. Sheets. Heerlijke verzamelaar met daarop ook het bekende "Brown Eyed Girl". Een nummer over een liefde die niet meer is dan een herinnering. Wel met pikante mijmeringen en er moest zelfs een speciale gekuiste versie voor de preutse BBC gemaakt worden.
Een ingekorte (zo jammer) versie van "T.B. Sheets"fungeerde als B-kant van "Brown Eyed Girl".
Het nummer "T.B. Sheets" was met ruim negen minuten te lang om als hitsingle het op de radio te gaan halen. Radiostations draaide in die jaren geen lange nummers en negen minuten op een singletje is technisch ook wel een uitdaging.
 
Het nummer "T.B. Sheets" is dus een echt albumnummer en wie onder een steen heeft gezeten en het niet kent doet er goed aan om vooral de lange versie eens op te zoeken.
"T.B. Sheets" grijpt je bij de keel terwijl het juist een nummer is over loslaten. Het nummer heeft een typische jaren 60 sound maar is een klassieker in de categorie hartverscheurend.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten