vrijdag 1 maart 2024

Neil Young - Dume

Vorige week vrijdag verschenen als LP, maar dit album maakte al deel uit van de in 2020 verschenen CD-box Neil Young Archives Vol. 2. Het gaat om opnames uit 1974 en 1975 die gemaakt zijn ten behoeve van het album Zuma en voor de liefhebber nu ook los op vinyl leverbaar.
Het gaat om een dubbel LP en de platen zitten in een hoes die zeer sterk doet denken aan de hoes van Zuma. Overigens een keurige klaphoes inclusief een vel met songteksten.
Het album bevat een groot aantal nummers zoals ze op Zuma staan en zijn aangevuld met nummers en versies die in 1975 niet gebruikt zijn.

Na één draaibeurt ben ik er van overtuigd dat Zuma in 1975 een dubbelabum had moeten zijn. Wat een geweldig materiaal en wat zijn Neil en Crazy Horse hier lekker op dreef. Lekker? Topvorm!
Dubbelalbums waren voor platenmaatschappijen doorgaans niet zo interessant. Voor veel consumenten te duur en dan gaat er al snel een ander album mee naar huis.

Halverwege de 70er jaren was Neil samen met Crazy Horse misschien wel op z'n best. Hoewel de latere rijpheid ook heel veel moois heeft opgeleverd blijft het album Zuma uit 1975 toch wel een fenomenaal album.
Het materiaal waar toen uit gekozen kon worden was - blijkt nu met deze Dume - enorm.  Sommige nummers die niet voor Zuma zijn gebruikt zijn later wel een akoestische versie verschenen zoals "Kansas" (Homegrown 2020) en "Hawaii" (Hitchhiker 2017). 
 
Fraai is ook de prille versie van "Powderfinger". Best interessant om eens alle versie's in een tijdlijn achter elkaar te zetten. Mooi hoe dit nummer zich zowel akoestisch al elektrisch ontwikkeld heeft.
In een tijdlijn zetten geldt wat mij betreft ook voor de versie van "Pocahontas".
 
Met "Born To Run" bevat de Dume ook een "nieuw" nummer. Niet te verwarren met de klassieker van Bruce Springsteen. Deze van Neil is ook ouder maar werd pas officieel vrijgegeven in 2020 op de CD versie van deze Dume in de box Neil Young Archives Vol. 2.
Inmiddels kennen we dat nummer ook van de box Neil Young ORS Vol 5. Een box met vier albums waaronder Ragged Glory. Dat album heeft in deze box een upgrade gekregen waaronder de toevoeging van deze "Born To Run". Al een oud nummer van Neil maar blijkbaar heeft hij dat recent pas echt omarmt.

Wie Zuma al heeft zal de nodige doublures ervaren, maar de extra's maken deze Dume toch wel tot een zeer interessant album. Dat vooral omdat Neil en Crazy Horse in die jaren in een fenomenale vorm waren. Dit album kan ik gerust een weekend op repeat zetten.............

Zuma had - zoals ik hierboven al heb aangegeven - in 1975 gewoon een dubbelalbum moeten zijn en dat is bij deze helemaal, maar dan ook helemaal rechtgezet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten