dinsdag 12 maart 2024

James Taylor 76 jaar

Vandaag wordt James 76 jaar. Taylor is in 1966 als artiest begonnen en nog steeds actief. Zijn debuut album (James Taylor) kwam uit in 1968 en in 2020 bracht Taylor nog een keurig album uit.
James is nooit een overdreven productief baasje geweest, maar wat hij maakt mag in een lijstje. Totaal staat Taylor op 20 studio albums en een vijftal live albums. Daarnaast zijn er natuurlijk talloze al of niet officiële compilaties van Taylor uitgebracht.
 
Hoewel Taylor met name in de VS een aantal nummer 1-hits heeft gehad, is James vooral een man van de albums en optredens.
In de totale catalogus van Taylor zitten wel een paar wat zwakkere albums, maar over het geheel genomen zijn het hoogwaardige albums en is het fijne kost om naar te luisteren.
Van de albums uit het tweede deel van James z'n carrière vind ik persoonlijk October Road (2002) het fraaist. Heerlijke Folkrock en Countryrock maar wel met een modern sausje. Dat album zou ik nog wel eens op vinyl willen hebben. Het album October Road heeft in de VS platina gehaald en dan moet je daar meer dan een miljoen exemplaren verkopen!
October Road staat zeker op de verlanglijst, maar doe het voorlopige met de digitale versie.....

Voor vandaag doe ik het even met een van de beste albums van James uit het begin van z'n carrière. Het gaat hier om het album Sweet Baby James uit 1970.
Zelden waren muziekjournalisten het zo met elkaar eens: 5 sterren album!
Het album haalde in de VS driemaal (!) platina en is zelfs 50 jaar na verschijnen nog een verkoop hit. Terecht want het album is om duimen en vingers bij af te likken.
Dit is echt een klassieker onder de klassiekers en mag eigenlijk in geen enkele vinyl collectie ontbreken.

Taylor heeft ook in Nederland een behoorlijk trouwe aanhang en hij heeft al jaren maar liefst drie nummers in de Top 2000. 
 
Fijne stem, prima songs, altijd goede muzikanten om zich heen en wat een lekkere luistermuziek.

Happy Birthday James.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten