woensdag 13 maart 2024

De dag van de ingenieur

Binnen de muziek denk ik bij dag van de ingenieur (engineer) vooral aan één iemand en dat is Tom Dowd. Geboren op 20 oktober 1925 in New York. Beide ouders waren zeer muzikaal en Tom leerde al snel diverse instrumenten bespelen.
Voordat Tom in de muziek zijn plek wist te veroveren had hij al een stevige omweg gemaakt langs het leger en was hij zelfs werkzaam op het mega geheime Manhattanproject. 
 
Dat project is in WWII opgestart voor de ontwikkeling van nucleaire wapens. Het project staat door de vorig jaar zomer verschenen film Oppenheimer ineens weer in de belangstelling. De indrukwekkende film wist deze week van de 13 Oscar nominaties er maar liefst zeven te winnen.
Dit project liep in 1946 ten einde en Dowd ging zijn passie volgen en koos definitief voor een rol in de muziek.
 
Tom Dowd - die ik vooral ken als geluidstechnicus en producer van The Allman Brothers en Eric Clapton - mogen we wel beschouwen als de alchemist van de geluidsstudio. Wie zich iets meer in de achtergrond van albums heeft verdiept kan ook niet om Tom Dowd heen. 
De meesten zullen dan ruimhartig toegeven dat Tom Dowd pure magie was. De tovenaar van geluidsbanden, kabels, microfoons, geluidspanelen, opstellingen en instellingen op mengpanelen.
 
Dowd werkte naast de eerder genoemde Allman Brothers en Clapton onder meer met  The Bee Gees, Lynyrd Skynyrd, Black Oak Arkansas, Derek and the Dominos, Rod Stewart, Wishbone Ash, New Model Army, Cream, Lulu, Chicago, Joe Bonamassa, the J. Geils Band, Charlie Parker,  Meat Loaf, Sonny & Cher, Willie Nelson, Diana Ross, John Coltrane, The Souther-Hillman-Furay Band, Eagles, the Four Seasons, Neil Young, Stepgen Stills, Kenny Loggins, James Gang, Dusty Springfield, Charles Mingus, Herbie Mann, Booker T. & the M.G.'s, Otis Redding en Aretha Franklin.

Dowd - die in 2002 overleed - was niet alleen een perfectionist in het vastleggen van geluid, hij had ook een neus voor het creëren van een unieke sound. Dowd heeft dan ook een zeer belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de Southern Rock. 
Samen met The Allman Brothers wist hij muziekstijlen zoals Jazz, Country, Rock en Blues te kneden tot een geheel eigen sound die heel veel navolging heeft gekregen. Zo werkte Dowd later ook samen met Southern Rockbands zoals Lynyrd Skynyrd en Black Oak Arkansas.
 
Voor vandaag vier live albums waar deze geluidstovernaar een belangrijke rol heeft gespeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten