dinsdag 20 februari 2024

Walter Becker

Vandaag zou Becker zijn verjaardag vieren maar deze briljante musicus overleed in 2017 op 67 jarige leeftijd aan slokdarmkanker.
Samen met Donald Fagen vormde Becker in 1970  de legendarische band Steely Dan. Het tweetal maakte tussen 1972 en 1980 een zevental albums in de categorie meesterwerkjes. Eigenlijk zijn die zeven albums allemaal dik de moeite van het luisteren waard. Een heerlijke mix van Rock en Jazz en op perfectionistische wijze uitgevoerd.

In de loop van 1981 vond het tweetal het tijd voor een adempauze en lag de focus op een aantal soloprojecten.
Niet onverdienstelijk maar begin deze eeuw kroop het tweetal toch weer bij elkaar. De formule bleek nog steeds te werken, want als resultaat werden een tweetal parels aan de al zo indrukwekkende catalogus toegevoegd.

Naast de negen studio albums heeft Steely Dan ook een tweetal live albums gemaakt. Hoewel technisch uitstekend blijf ik Steely Dan toch vooral een band vinden die ik het liefst op een studio album hoor.
De flirt van de beide heren met perfectie past wat mij betreft wat minder bij een live albums. 
Live albums zijn prima voor bands als The Stones, Allman Brothers en Springsteen, maar voor Steely Dan zit het voor mijn gevoel eerder in de weg dan dat het wat toevoegt. 

Na het overlijden van Becker heeft Fagen zichzelf de opdracht gegeven de muzikale erfenis van het duo in leven te houden. Niet geheel zonder succes en zo is Fagen op dit moment samen met de Eagles op tournee en is eerdaags ook in Nederland te bewonderen.

Plaatje dan maar en de keuze is gevallen op Gaucho. Lekker na een dagje werken om de avond mee te beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten