zaterdag 17 februari 2024

60 jaar The Times They Are A-Changin'

Deze maand viert dit legendarische album en gelijknamige titelsong haar 60e verjaardag. De titelsong is beslist een mijlpaal onder de liedjesmijlpalen. Niet alleen binnen de catalogus van Dylan maar überhaupt.  
Een protestlied als benchmark, maar....... als we om ons heen kijken..................wat is er nu echt veranderd? Het zijn nog steeds een paar machtige oude mannen die bepalen wat er op deze wereld gebeurd.............
Wat er op deze wereld gebeurd op dit moment is overigens schokkend. Nog minder fraai is hoe velen zich bij hun wangedrag verschuilen achter een god............
 
Ook daar voorziet dit 60 jaar oude album in met het pijnlijk briljante "With God On Our Side". 
 
Hoewel het album een aantal stevige maatschappijkritische nummers bevat horen we op dit album Dylan ook vechten met het nodige liefdesverdriet. Luister maar eens goed naar het fraaie "One Too Many Mornings". 
Wie kent dat gevoel niet...............het was toch één nachtje teveel..........
 
Het aantal thema's wat Dylan in een tiental songs weet te pakken is echt briljant. The Times They Are A-Changin' is het derde album van Dylan en tevens het eerste album waarop hij alle songs zelf heeft geschreven. Dylan zette hier echt een mega stap als woordenkunstenaar.
Dylan laat dat wat mij betreft vooral horen op het nummer "The Lonesome Death Of Hattie Carroll". Een aanklacht tegen het racisme. De blanke moordenaar op een Afro-Amerikaanse serveerster komt weg met een straf van een half jaar. Cynisch en mega wrang detail: het vonnis werd uitgesproken op de dag van Martin Luther King zijn beroemde I Have A Dream speech hield. Kort daarop schreef Dylan dit nummer.
Ook hier geen tijden die veranderen want Dylan heeft het daarna nog regelmatig op de bres moeten springen voor de Afro-Amerikanen getuigen nummers als "George Jackson" en "Hurricane".

Of Dylan voor het album The Times They Are A-Changin'  echt alles zelf geschreven heeft is nog wel een discussie geweest. Met name het hierboven genoemde "With God On Our Side" heeft wel even onder vuur gelegen. De melodie zou een oud Iers liedje zijn en een van de coupletten zou wel heel erg geïnspireerd zijn door een liedje van een onbekende collega.
 
Ook wat dat betreft zijn de tijden niet veranderd. Er hoeft maar een artiest succes te hebben en er springt wel iemand uit het korenveld die als een malle plagiaat gaat staan roepen. Niet netjes als dat wel gebeurt, maar de kaart plagiaat wordt wel heel snel getrokken!

Of het nu om oorlog, plagiaat, honger in de wereld gaat.................er is eigenlijk in 60 jaar niks veranderd.............niks
Zelf ben ik een groot fan van Dylan en dit album mag ik nog steeds graag draaien, maar wat had ik graag gezien dat Dylan iets meer gelijk had gekregen..........
 
 
Tijdloos:
 But you who philosophize disgrace and criticize all fears
Take the rag away from your face
Now ain't the time for your tears.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten