woensdag 21 februari 2024

Jerry Harrison - 75 jaar

Wie de foto onderaan deze blog ziet zal zich afvragen wat deze twee albums in vredesnaam met elkaar te maken hebben? Het antwoord is simpel: de vandaag jarige Jerry Harrisson!
 
Een van de eerste bandjes waar Jerry in speelde was Modern Lovers, maar al snel kwam hij terecht bij de legendarische Talking Head.
Jerry is multi-instrumentalist en is op alle acht studio albums van de Talking Heads te horen. Dat doet hij in diverse rollen. Een quicks scan op een aantal hoezen geeft een heel indrukwekkend lijstje: gitaar, zang, achtergrond zang, toetsenbord, percussie, tamboerijn, slide gitaar, orgel, synthesizer, piano en productie.
Die laatste rol lijkt Jerry te passen als een paar ingelopen schoenen, want nadat voor hem in 1991 het Talking Heads avontuur eindigde lag - naast een paar solo albums - de focus op productie. 
Jerry heeft voor een enorme diversiteit aan artiesten de productie van albums verzorgd. Zijn ervaring als multi-instrumentalist heeft daar zeker bij geholpen, maar uiteraard ook de creativiteit die bij de Talking Heads hoog in het vaandel stond.
 
Een paar voorbeelden waar Jerry de productie heeft verzorgd om eens te laten zien hoe bizar veelzijdig deze gast is:
  • No Doubt - Poprock, Ska, New Wave
  • Elliott Murphy - Rock
  • O.A.R. - Indie
  • Violent Femmes - Folk Punk
  • Le Butcherettes - Garage Rock
  • BoDeans - Roots Rock, Heartland
  • Crash Test Dummies - Rock, Folk Rock
  • The String Cheese Incident - Jam, Bluegrass 
  • The Rides - Bluesrock
Het gaat in dit blogje niet om een volledig overzicht als dat al te maken is. Het lijstje laat echter zien hoe onwaarschijnlijk divers deze gast is. Daar hou ik echt van want ik hou zelf ook van heel veel stijlen muziek. Met muziek heb ik dezelfde filosofie als met gastronomie. Alles moet je toch een paar keer proeven!
Jerry is dan je man!
 
Voor dat ik de pannen op het vuur ga zetten na een dagje werken toch even twee albums uitgezocht waar Jerry zijn stempel op gedrukt heeft.
Uiteraard een album van de Talking Heads om mee te beginnen. Deze Little Creatures uit 1985 is misschien niet het meest uitdagende album dat ze gemaakt hebben maar na een dag je hersenen pijnigen luistert het zo, zo, zo lekker weg.
 
Dat geldt ook voor het album wat daarna klaar staat. Het is het debuut album van The Rides. Het album verscheen in 2013 en is een samenwerking van Barry Goldberg, Kenny Wayne Shepherd, Stephen Stills.
Gewoon lekkere recht voor z'n raap elektrische Blues. Niet meer en niet minder maar ook zo'n plaat moet wel goed geproduceerd worden en Jerry wist het drietal op één lijn te brengen. 

Twee totaal verschillende platen maar juist een mooi voorbeeld hoe divers de vandaag jarige Jerry is.

Happy Birthday Jerry!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten