zondag 25 februari 2024

George Harrison

Het is vandaag de geboortedag van Harrison. Zoals ik op deze blog al vaker heb vermeld ben ik verre van een fan van The Beatles, maar juist wel een heel groot fan van George Harrison.
Ik geniet nog regelmatig van zijn meesterwerk All Things Must Pass. Een drie LP set en dat was in 1970 een primeur. Nog niet eerder had een solo artiest het aangedurfd een album uit te brengen met drie platen. 
Feest om nog steeds naar te luisteren met en op dit album klassiekers als "Wah-Wah",  "Isn't It a Pity", "Beware of Darkness",  "What Is Life" en uiteraard "My Sweet Lord".
 
Harrison speelt op All Things Must Pass ook één cover namelijk "If Not for You" van zijn vriend Bob Dylan. Het is diezelfde Dylan die een nog geen jaar na het verschijnen van All Things Must Pass een belangrijke rol zou spelen in Harrison's mooiste project: The Concert for Bangla Desh.
Op het album speelt Dylan een set van vijf nummers en wordt begeleid door vriend Harrison, Ringo Star en Leo Russell. 
 
De terechte hoofdrol van dit concert (het waren er twee) in de Madison Square Garden lag toch bij initiatiefnemer George Harrison. 
Al het betere werk van Harrison komt langs zoals "Here Comes The Sun", "Something", "While My Guitar Gently Weeps", "Beware Of Darkness", "Awaiting On You All", "Wah-Wah" en uiteraard "My Sweet Lord". 
Tevens vertolkt Harrison het nummer "Bangla Desh" dat hij speciaal voor deze gelegenheid geschreven had.

Naast Harrison, Dylan en de reeds genoemde Ringo Star en Leon Russell zijn bij dit concert een groot aantal andere artiesten aanwezig waaronder Eric Clapton, Billy Preston, Carl Radle en Ravi Shankar.
 
Mij exemplaar van het album is helaas behoorlijk gehavend, maar ,mocht ik op een beurs eens een beter exemplaar tegenkom gaat deze zeker mee naar huis. 
Dit concert blijft immers nog steeds een unieke mijlpaal in de geschiedenis van de moderne muziek en heeft dan ook model gestaan voor veel andere benefietconcerten.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten