donderdag 18 maart 2021

De Gevangenisdirecteur

Uiteraard moet ik er niet aan denken om in de gevangenis te zitten, maar ik heb wel een zwak voor platen die daar gemaakt zijn.
In de gevangenis zijn overigens heel wat albums opgenomen tijdens optredens maar ook in een cel of ontspanningsruimte. Het zijn er echt bizar veel en opmerkelijk hoeveel Country daar tussen zit.
Hier een aantal titels van vrij bekende gevangenis-albums:
 
B.B. King - Live in Cook County Jail
B.B. King  - Live At San Quentin
Little Milton - Live At Westville Prison
Jerry Garcia & John Kahn - Live At Oregon State Prison 
Sex Pistols  - Live at Chelmsford Top Security Prison
Sonny James - In Prison, In Person
Mama Thornton - Jail
John Lee Hooker - Live at Soledad Prison
Glen Sherley - Live at Vacaville
Freddy Fender – Inside Louisiana State Prison

Inmiddels zijn er honderden albums verschenen die dus - al of niet met publiek - in een gevangenis zijn opgenomen.
Meest bizarre gevangenisplaat is wel de de bootleg van Charles Manson met daarop opnames die gemaakt zijn in San Quentin. De albumhoes van deze bootleg doet erg denken aan het album Pet Sound van de Beach Boys. Toevallig? Natuurlijk niet!

Hoe bijzonder sommige gevangenis-platen ook zijn, er is maar één wereldkampioen op dit gebied en dat is Johhny Cash.
In 1968 werd op 13 januari de opnames gemaakt voor de dubbelaar At Folsom Prison. Album verscheen een paar maanden later en werd een mega hit. 
In de VS maar liefst driemaal platina!

Een jaar later deed Cash het nog eens over met het album At San Quentin. Ook dat album haalde in de VS driemaal platina.
 
San Quentin is eigenlijk gewoon een verplicht album in iedere collectie. Voor wie dat niet genoeg vindt  is At Folsom Prison een schitterende aanvulling. 
Bij At Folsom Prison is het wel heerlijk hoe de gevangenen worden opgezweept voordat Cash op het podium komt. Nadeel van dat soort opnames is dat je het na een keer of drie wel gehoord heb.

Los van die laatste kleine kanttekening kunnen we gerust stellen dat deze twee gevangenis-platen ruim 50 jaar na dato nog steeds een referentie zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten