zondag 7 januari 2024

50 jaar Different Drum

Normaal ben ik niet zo van de verzamelalbums en om er dan aandacht aan te besteden al helemaal niet. Toch is er en rijtje verzamelalbums die een klassieker zijn geworden.
Uiteraard kom je dan bij Their Greatest Hits (1971–1975 van de Eagles wat wereldwijd een van de best verkochte platen is. Uiteraard het rode en blauw album van The Beatles die beide eind vorig jaar een stevige upgrade kregen. 
 
Verder horen in dat rijtje Gold van ABBA, Chronicle van CCR, Changesonebowie van  David Bowie, Greatest Hits van Elton John,  Smash Hits van Jimi Hendrix en uiteraard  Hot Rocks 1964-1971 van The Rolling Stones.
Het gaat te ver om het deze maand jarige Different Drum gelijk maar in dat rijtje te zetten. Toch is Different Drum een album dat eigenlijk in geen enkele collectie mag ontbreken.
 
In 1974 maakte Linda Ronstadt pas zes jaar platen, maar Different Drum was toen al haar derde(!!) verzamelalbum. Het laat mooi zien hoe deze zangeres met haar carrière uit de startblokken is gegaan.
Linda's eerste album was samen met Stone Poneys die we op deze verzamelaar dan ook terugvinden. 
 
Different Drum geeft een prima overzicht van de eerste jaren toen Linda bij Capitol onder contract stond.
Eind 1973 was Linda overgestapt naar Asylum maar Capitol wilde met deze Different Drum toch nog even een graantje meepikken. Toch voelt dit album niet als een commercieel truukje, maar is vooral een heerlijk overzicht van de eerste jaren van een glansrijke carrière. 

De inmiddels 77 jarige Linda is al 10 jaar ernstig ziek en maakt dus geen nieuwe albums meer. Triest voor haar persoonlijk en haar directe omgeving, maar ook triest voor de vele vele fans want van Linda kan geen albums genoeg hebben.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten