woensdag 11 oktober 2023

Wereldmeisjesdag 2023

Meisjes staan wereldwijd nog steeds met 3-0 achter. Laten we hierbij niet te makkelijk naar het buitenland wijzen, want in Nederland is er ook nog genoeg ruimte voor verbetering. Heel veel zelfs.......
 
Met alle conflicten (het waren er nog nooit zoveel) die nu in de wereld gaande zijn is het voor meisje nog eens veel en veel erger. Hoe meisjes in oorlogsgebieden worden behandeld moet je al helemaal geen voorstelling bij maken..........
.....
...
 
In 1971 bracht Joni Mitchell haar vierde studio album uit en was - zeker qua uitstraling - zelf nog een meisje. Ze zette met het album Blue echter een zeer volwassen meesterwerk neer. Een meesterwerk wat unaniem vijf sterren kreeg en een klassieker onder de klassiekers is.
Ingetogen maar met overtuiging en let bij Joni eens op haar gitaarspel. Behoort gewoon te de beste gitaristen, maar omdat het niet hard en op een plank is krijgt het die aandacht niet.
 
Mooie luisterliedjes die ook zonder naar de tekst te luisteren voor een ingetogen sfeer zorgen en prima muzikaal behang zijn voor een bezinning.
Wil je toch in de teksten duiken zal je snel merken dat Joni niet alleen een heerlijke zangeres is en een uitstekend muzikante (naast gitaar speelt ze ook piano) maar ook hele knappe songteksten kan maken.
 
Joni wordt volgende maand 80 jaar en ondanks haar broze gezondheid heeft ze vorig jaar nog opgetreden. 
De catalogus van Joni is indrukwekkend: 19 studio albums, 6 live albums en maar liefst 15 officiƫle verzamelalbums.
 
Hoewel de meeste album van Joni lovende kritieken kregen blijft het album Blue voor velen toch haar beste album. Een tiental pareltjes waarbij titelsong "Blue" en het nummer "River" voor veel luisteraars als favoriet worden gemarkeerd. Zelf ben ik erg gecharmeerd door de nummers "California" en "This Flight Toning". Dat vooral door de speels muzikale wendingen.
Op dit album ook het nummer "Little Green" met daarin de verwijzing naar de dochter die Joni heeft afgestaan.................. er zal een heel goede reden geweest zijn, maar op wereldmeisjesdag pakt zo'n nummer je dan net wat steviger bij de keel...............
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten