donderdag 10 augustus 2023

R.I.P. Robbie Robertson

Gisteravond werd bekend dat Robertson op 80 jarige leeftijd is overleden. Robertson werd vooral beroemd als een van de oprichters van The Band. Deze Canadese rockformatie was opgericht onder de naam The Hawks. Tijdens de opnames samen met Bob Dylan in Big Pink kreeg - door toedoen van de bewoners uit de omgeving - de band gewoon de simpele naam The Band.

Robertson had al eerder sessiewerk gedaan voor Dylan en de samenwerking voor de legendarische Bassement Tapes was gewoon een logische vervolgstap.
Naast zijn bijdrages aan The Band maakte Robertson een aantal uitstekende solo albums Robertson had in Nederland met "Somewhere Down The Crazy River" een hit.

Minder bekend is zijn rol in de filmindustrie. Toen The Band in 1976 haar afscheidsconcert gaf werd daar de film The Last Walz van gemaakt. Robertson wilde niets aan het toeval overlaten en nam de productie van die film in handen en raakte gefascineerd door de filmindustrie. Zodanig gefascineerd dat Robertson tot zijn dood zeer actief is geweest in het maken van films. Soms als artiest zoals in The Last Walz maar ook meermaals als acteur, als producer en vaak als componist van de filmmuziek.

Zijn laatste bijdrage - ondanks dat hij al even ziek was - is de muziek voor de film Killers of the Flower Moon welke dit jaar verscheen.

De totale bijdrage van Robertson aan zowel de muziek als filmindustrie is echt onwaarschijnlijk indrukwekkend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten