vrijdag 11 augustus 2023

Chrome Dreams

Dit album van Neil Young had in 1977 moeten verschijnen maar eigenzinnig als hij is bleef dit album op de plank liggen.
In zijn bijna maniakale manier waarop Neil al een aantal jaren zijn archief aan het opruimen is vond hij het nu blijkbaar tijd worden om Chrome Dreams aan het publiek te tonen.
Vandaag was het dan zover en via een pre-order er voor gezorgd dat ik het vandaag dan ook aan de collectie toe kon voegen.
Voor die-hard fans is het album geen verrassing want een grote hoeveelheid bootlegs van dit album zijn in omloop.
Ook de meeste nummers zijn - al of niet in een andere versie - bij een groot deel van de fans bekend omdat deze op andere albums zijn verschenen.
Wie de tracklist (zie onderaan) van dit album bekijkt zal echter toch de conclusie moeten trekken dat dit wel een van Neil's beste albums is geworden.
Nu vele jaren later voelt de tracklist als een soort van greatest hits album, maar Chrome Dreams was in die tijd wel degelijk zo samengesteld. De masters lagen al klaar maar het feest ging toen - om wat voor reden dan ook - niet door.
 
Dit dozijn pareltjes had in die jaren overigens zomaar het album Harvest van de troon kunnen stoten.
Dat is natuurlijk een beetje in de achteruitkijkspiegel gluren, maar dit album gaat heel hoog komen in mijn persoonlijke Neil Young album top 10.
Op vinyl is het album uitgevoerd als dubbel lp omwille van de geluidskwaliteit. Goed 50 minuten is immers best veel voor een enkele plaat dus de muziek is over drie kanten verspreidt.
Kant 4 is uitgevoerd als een ets.
 
De twee platen zitten in een klaphoes die op de voorzijde een afbeelding heeft welke gemaakt is door Ron Wood. Op de achterzijde vinden we de tracklist en aan de binnenzijde een foto van Neil en informatie over de twaalf nummers op dit album. 
Het geheel wordt compleet gemaakt met een vel met songteksten.
Alles is weer keurig afgewerkt maar mij bekruipt toch vooral het gevoel waarom dit briljante album in 1977 op de plank is blijven liggen. 
Voor mij persoonlijk een van Neil's beste albums en na vandaag  moet ik zeker mijn album top 10 van hem gaan herzien.


Tracklist Chrome Dreams
Kant1
Pocahontas (3:18)
Will To Love (7:11)
Star Of Bethlehem (2:40)
 
Kant 2
Like A Hurricane (8:13)
Too Far Gone (2:37)
Hold Back The Tears (5:13)
Homegrown (2:18)
 
Kant 3
Captain Kennedy (2:49)
Stringman (3:27)
Sedan Delivery (5:12)
Powderfinger (3:16)
Look Out For My Love (3:57)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten