woensdag 22 maart 2023

Internationale dag van het water

Een belangrijke dag en in New York zijn op dit moment een hoop bolleboze bij elkaar om de problemen rond het water op onze planeet te bespreken. Hopelijk niet alleen te bespreken en vooral om realistische plannen te maken.
Zelf woon ik op het laagste punt van Nederland, duik al 30 jaar dus water gaat mij aan het hart maar dat zou het bij een ieder moeten doen.
 
Om bij water een paar songs uit te zoeken is niet zo lastig. In mijn fysieke muziekcollectie heb ik ruim 70 nummer met water in de titel, ruim 60 met sea in de titel en met 53 stuks doet river ook lekker mee.
 
Vandaag geen opsomming van de tien beste omdat qua titel - in relatie tot de problemen die spelen - er één ver boven uitsteekt namelijk "High Water Everywhere".
Het nummer is een pure Delta Blues en is oorspronkelijk van Charley Patton die zich liet inspireren door de grote overstroming van de Mississippi in 1927. 
Een zeer groot deel van de Mississippi Delta kwam onder water te staan en schattingen zijn dat er zo'n 500 mensen zijn verdronken.
Daarnaast werden duizenden huizen verwoest van met name de Afro-Amerikaanse bevolking. De overstroming liet pijnlijk zien dat gelijkheid niks meer is dan een begrip ergens in een woordenboek.
 
Helaas staat deze overstroming teveel model wat de komende jaren ons gaat geven als we geen zeer stevige maatregelen gaan nemen. Ook bij die maatregelen zullen we gaan zien dat de dijken rond rijke landen hoger, dikker en betrouwbaarder zullen zijn.
 
Charley Patton maakte van "High Water Everywhere" in 1929 een hartverscheurende opname en dit nummer is - mede door de context - niet zomaar een Delta Blues.
Het nummer ging dan ook niet aan de aandacht van moderne artiesten voorbij want Bob Dylan maakte met het nummer "High Water (For Charley Patton)" een schitterend eerbetoon aan Patton.
Het nummer "High Water Everywhere" is veelvuldig gecoverd, maar niemand heeft het waarschijnlijk live zo vaak gespeeld als Joe Bonamassa.

Een van de fraaiste uitvoeringen vinden we op deze An Acoustic Evening At The Vienna Opera House. Bonamassa mag gerekend worden onder de beste gitaristen en heeft inmiddels en indrukwekkende catalogus bij elkaar gespeeld. Daaronder 15 studio-albums en maar liefst 18 live-albums. 

Bij deze An Acoustic Evening At The Vienna Opera House gaat het om een dubbelalbum en de opnames zijn gemaakt in 2012.
Een jaar later verscheen het album als 2CD set, DVD en 2LP set. Op de 2LP set ontbreken een zevental nummers die wel op de 2CD set te vinden zijn. 
In 2016 kwam er alsnog een vinyl versie met alle nummers en werd er een extra plaat toegevoegd. Deze set heb ik echter nog nergens gezien, dus ik doe het met de vier kantjes uit 2013.

Joe Bonamassa live is altijd een feestje en deze akoestische set is een heerlijke afwisseling op al dat moois wat Joe al door onze oren heeft laten waaien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten