donderdag 9 februari 2023

Tom Waits – Nighthawks At The Diner

De echte Tom Waits fans gaan vast een aantal albums noemen die beter zijn. Toch vind ik dit een briljant album om te draaien als je even in de mega relax stand wil komen te staan.
Dit dubbelalbum verscheen in 1975 en was het derde album van Tom. Het album is live in een studio opgenomen met een klein publiek. 

De aanwezigheid van het publiek creëert een unieke sfeer en dit album is tijdreizen van de bovenste plank. Even weg met je telefoon, tablet, krant en blauwe enveloppe. Gewoon even alleen dit album en je ogen dicht.

Je waant je binnen een paar tonen in een oude bruine kroeg met een verlaagd plafond van dikke rook en schrale biertjes op de toog. Een dame met teveel schmink en ook met de 4711 is ze uitgeschoten. Een paar enthousiaste fans die om iedere grap die Tom maakt moeten lachen. 

Een bandje met een wat smoezelige frontman zitten op het podium. De muziek die ze maken is echter intens, relax en gewoon gruwelijk goed!

Tom in een mega relax standje en maakt dan ook regelmatig een grap. Het is wat minder zwaar dan een hoop andere albums van de stem der stemmen en luisteren naar dit album is gewoon een avondje uit. Het kabbelt lekker Jazzy uit de speakers en de sfeer is gewoon weergaloos.

Een van m'n favoriete nummer op dit album is "Warm Beer and Cold Women". De tekst past naadloos in de hierboven geschetste kroeg. En de sax op dit nummer is ook nog een schitterend.

It's warm beer and cold women, no I just don't fit in
Every joint I stumbled into tonight, that's just how its been
All these double-knit strangers with gin and vermouth
And recycled stories, in the naugahyde booths
And the platinum blondes and tobacco brunettes
I'll just be drinking to forget you, I light another cigarette
And the band's playing something by Tammy Wynette
And the drinks are on me tonight
.....................
..............
.........

Niet z'n beste album en wie valt voor het gitzwarte werk van Tom zal deze minder weten te waarderen. Wil je een ongestoord avondje "uit"? Het liefst midden jaren 70? Play zeg ik dan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten