zaterdag 7 januari 2023

Revisited: Highway 61 Revisited

Op een beursje in Schiedam kocht ik vorig jaar dit aantrekkelijke verzamelobject. De box bevat het album Highway 61 Revisited en een fraai fotoboek.

Bij de LP gaat het om een "gewone" Columbia – CL 2389 en kenners weten dan dat we te maken hebben met een mono uitvoering. Prima want in begin van het stereotijdperk wat stereo meer een doel dan een middel. De vreselijk stereo mix van Revolver van The Beatles is daar een mooi voorbeeld van. Ook het tweede album van Buffalo Springfield klinkt mono serieus beter. Het zijn maar een paar voorbeelden van albums waar je beter de mono van kan beluisteren.

Het fotoboek wandelt door de nummers die we op dit fenomenale album vinden. Een dubbele pagina met een analyse van het betreffende nummer met een fraaie foto. Een klassieker als "Like A Rolling Stone" krijgt zelfs vier pagina's aandacht.

Het boek is - net als dit briljante album - smullen, smullen en nog eens smullen. Helaas is het in de Franse taal en dat was op school niet mijn sterkste vak. Het hoogste cijfer wat ik op een rapport voor Frans heb gehad was een 3! Wel een mooi contrast met de drie negens voor wiskunde, natuurkunde en aardrijkskunde!

De jaren van mijn dramatische cijfers voor Frans kwamen ook in de periode dat Dylan het ene na het andere meesterwerk aan het afleveren was.

De dubbelaar Blonde On Blonde ligt hier nog steeds meermaals per jaar op de draaitafel. Samen met Bring It All Back Home en deze Highway 61 Revisited mijn favoriete albums van Dylan uit dat decennium.

Highway 61 Revisited is wat mij betreft ook eigenlijk een must have voor iedere collectie of je Dylan nu wel of niet goed vindt. Dit album is in alle opzichten een mijlpaal in de carrière van Dylan. Het is zijn zesde album en hier gaat hij voor het eerst op de Rock toer.

Tien briljante nummers en het album kreeg in die nazomer van 1965 unaniem 5 sterren. Zelden was de muziekpers het zo met elkaar eens. Het albums is muziekgeschiedenis en zou op iedere middelbare school tijdens muziekles behandeld moeten worden.
Overigens kan het album ook zomaar behandeld worden bij Nederlands want hier horen we een heel grote woordenkunstenaar aan het werk.

Uiteraard stond Highway 61 Revisited hier al in de kast, maar deze box kon ik voor een prikkie krijgen en het fotoalbum voegt heel veel toe aan de beleving van dit album. 

Nog wel even dat drietje ophalen naar een zesje, want m'n Frans is echt heel erg mager..............

1 opmerking: