maandag 9 januari 2023

Jimmy Page

Deze gitarist van Led Zeppelin doet er vandaag een jaartje bij. Aanvankelijk begonnen als sessiemuzikant en z'n eerste grote band was The Yarbirds. Na een tijdje was daar de chemie echter weg en de andere leden verlieten een voor een de band.
Er lag echter wel een contract met een aantal verplichtingen voor optredens in met name Scandinavië. Dus Jimmy op zoek naar andere muzikanten om weer een complete band te krijgen. Aanvankelijk zou de band gaan toeren onder de naam The New Yarbirds.
Toen Robert Plant, John Bonham en John Paul Jones eenmaal waren aangeschoven werd het echter snel Led Zeppelin.

Overigens een naam die - volgens de overlevering - zou zijn ontstaan na van een wat cynische grap van Keith Moon. De drummer van The Who had er blijkbaar niet veel vertrouwen in. 
Uiteindelijk werd Led Zeppelin een van de best verkopende bands en vooral de grondlegger voor de Hardrock muziek.
 
Page heeft een enorme invloed gehad op de sound van Led Zeppelin, want hij was altijd aan het experimenteren hoe een nummer werd opgenomen. Led Zeppelin speelde doorgaans live in de studio en Page bleef net zo lang aan de opstelling knutselen tot het naar zijn zin was.
 
Het knutselen aan geluid heeft hij nooit verleerd. Een aantal jaar geleden zijn alle albums van Led Zeppelin opnieuw uitgebracht. Deze zijn door Page geremasterd en luxe edities voorzien van extra outtakes en live opnames.

Een fenomenaal gitarist, geluidstechnicus, producer en ook nog een zakelijk instinct. Het was echter niet altijd rozengeur en maneschijn want in het tweede deel van de 70er jaren was Page zwaar verslaafd aan de heroïne. 
Gelukkig is het met Page - in tegenstelling tot drummer Bonham die zwaar aan de drank was - goedgekomen. Page heeft immers zelfs met z'n oude maatje Plant en Jones in het Witte Huis voor Obama opgetreden.

Page heeft nadat Led Zeppelin was gestopt een aantal soloplaten gemaakt en de diverse andere muzikale project waaronder een aantal met Robert Plant.

Jimmy Happy Birtday!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten