zondag 29 januari 2023

A Jazzman's Blues

Deze ruim twee uur durende film verscheen vorig jaar september en als muziekliefhebber werd ik natuurlijk aangetrokken door de titel. De film is gebaseerd de vele trieste gebeurtenissen die vorige eeuw plaatsvonden in het diepe zuiden van de VS.
Een schitterende omgeving en de kraamkamer van heel veel muziek, maar ook een omgeving met een gruwelijke historie.

Het verhaal speelt zich af in de Mississippi Delta in de jaren kort na de oorlog. Afro Amerikanen werden als tweederangs burger behandeld en als ze te lastig waren werden in de Deep South zelfs gewoon uit de weggeruimd.

Zo ook Bayou die de hoofdrol speelt in dit schitterend gefilmde drama. Alle ingrediƫnten komen voorbij van armoe, intimidatie, geweld, drugs gebruik, slechte opleiding, liefde tussen twee klasses, de vlucht naar het noorden en de gruwelijke lynchpartijen.
De film is een fraai kijkspel geworden maar is wat mij betreft net een tikje te zoetsappig om de juiste sfeer uit die tijd neer te zetten. De kijker wordt toch een beetje gespaard en de romantiek wint het teveel van een stuk geschiedenis, waar we misschien liever niet aan herinnerd worden.

Ook had het aspect muziek iets meer naar voren mogen komen omdat muziek in het verhaal een zeer significante rol speelt.
Wel een aantal erg geslaagde optredens waaronder in een juke joint. Deze juke joint is in mijn ogen overigens wel een veel te fraaie weergave van de werkelijkheid.
Juke joints waren in die tijd smoezelige schuren die half op instorten stonden. Geen dure instrumenten en fraai ingerichte bar.

De film geeft een inkijk in net naoorlogs leven van de Afro Amerikaanse bevolking in de Deep South. Het inkijkje is helaas door een iets te roze zonnebril. Iets meer echte blues (pijn, verdriet, ellende) en iets minder romantiek hadden de film een stuk realistischer gemaakt. 

Ondanks deze kritiek is de soundtrack die afgelopen vrijdag verscheen (en zeer slecht leverbaar is) meer dan de moeite waard. Grappig detail voor de oplettende kijker van deze film: op het einde van de film is er een scene waarin de hoes van de soundtrack zichtbaar is. Deze ligt nonchalant tussen een aantal andere platen bij een pick-up. 

Wie belangstelling heeft in de Mississippi Delta en alles wat zich daar heeft afgespeeld doet er niet verkeerd aan de film een keer te kijken. Daarbij in acht nemen dat de romantiek nogal dominant is.
Ook de soundtrack is wat zoetjes maar uitvoeringen van "If You See My Rooster", "Let The Good Times Roll", "Make Me A Pallet (On Your Floor)" en "Rocks in my Bed" zullen door de liefhebbers van Smooth Jazz toch stevig omarmt worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten