vrijdag 3 februari 2023

The Day the Music Died

3 februari 1959 ging de boeken in als de dag dat de muziek kwam te overlijden. Een krachtige onliner die het intense verdriet moest uitdrukken voor het verlies van drie Rock & Roll legendes.

Buddy Holly, Ritchie Valens en "The Big Bopper" verongelukte op die dag met een vliegtuigje. Naast de drie rockers kwam ook piloot Roger Peterson om het leven.
Kort na het opstijgen vanuit Clear Lake (Iowa) verloor de piloot in zeer slecht weer de controle over de kleine Beechcraft 35 Bonanza (N3794N) en stortte deze neer in de besneeuwde akkers.

Dit type vliegtuig had trouwens een zeer bedenkelijke bijnaam:  "the doctor and lawyer-killer". Dat zal niet voor niets geweest zijn. De rij ongelukken is bedenkelijk en zo verongelukte vijf jaar later countrymuziekster Jim Reeves en zijn pianist Dean Manuel in een Beechcraft Debonair (N8972M) tijdens zwaar onweer in de buurt van Nashville.

 
Ook gitarist Randy Rhoads gitartist van Ozzy Osbourne kwam om het leven bij een crash met een Beechcraft  maar dat had weinig van doen met de kwaliteit van het vliegtuig. Randy Rhoads was als de dood om te vliegen maar was toch in de Beechcraft gestapt. Bij aankomst werd wat baldadig (of was het zelfs kwade opzet?) een fly-by over de toerbus gemaakt en dat ging vresselijk fout.

Ook Apple man Steve Wozniak weet hoe link dit vliegtuigje was. Bij hem ging het net goed. Bij de drie beroemde Rockers was het ongeluk op die 3e februari echter fataal.

Een tragische gebeurtenis die uiteraard nadrukkelijk werd onderzocht maar ook tientallen boeken gaan uitvoerig in op deze tragische dag.
Monumenten, herdenkingsconcerten, speciale albums, tegeltjes, fotolijsten, t-shirts en nog meer boeken en albums. De verdrietige fans waren nauwelijks te troosten en de vraag naar tastbare herinneringen was enorm.

Voor Don McLean was dit ongeluk een inspiratie voor het nummer American Pie waar hij in 1971 een hit mee heeft gehad. Een nummer was met een speelduur van bijna negen minuten eigenlijk veel te lang voor op de radio. Creatief werd het nummer over kant A en B van een singletje verdeeld en werd het toch een mega hit.

A long, long time ago
I can still remember how that music used to make me smile
And I knew if I had my chance
That I could make those people dance
And maybe they'd be happy for a while

But February made me shiver
With every paper I'd deliver
Bad news on the doorstep
I couldn't take one more step
..........
..........
..........
..........
..........

And the three men I admire most
The Father, Son and the Holy Ghost
They caught the last train for the coast
The day the music died

And they were singing bye, bye, Miss American Pie
Drove my Chevy to the levee but the levee was dry
And them good ole boys were drinking whiskey 'n rye
Singin' this'll be the day that I die
This'll be the day that I die

They were singing bye, bye, Miss American Pie
Drove my Chevy to the levee but the levee was dry
Them good ole boys were drinking whiskey 'n rye
And singin' this'll be the day that I die 

1 opmerking:

  1. Leuk, weer een blogje. Leuk om te lezen. Toen Billy Holiday om het leven kwam was ik nog niet geboren. Ik ben van 64 en heb dit tijdperk niet meegemaakt. Hij was voor velen een inspiratie. Vermoedelijk, wanneer hij niet verongelukt was, had de muziek er nu anders geklonken. Madonna heeft het nummer American Pi nog gezongen en daar weer ettelijke miljoenen mee verdiend.

    BeantwoordenVerwijderen